Do případu unesených Češek se vloží sám pákistánský prezident

Praha – Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí slíbil osobní intervenci v případu unesených mladých Češek. Nařídil, aby tamní úřady udělaly maximum. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi to řekl náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška. Ten se právě vrátil z pákistánské metropole, kde předal osobní dopis od prezidenta Miloše Zemana. Po unesených dívkách se též zapojil Interpol. Hana a Antonie jsou nezvěstné už devět dní a stále není jasné, kde jsou a kdo je unesl.

Desátý den pátrání – a pohřešované české dívky na stránkách Interpolu. Zařazení na tenhle seznam je standardním krokem - je to ale taky jeden z mála náznaků, jak rozsáhlé pátrání se rozjelo. Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová k tomu řekla, že Interpol zařadil mladé ženy do své databáze hned po jejich únosu. Dívky tak rozšířily řadu ztracených Čechů, po kterých Interpol pátrá, na deset. 

Situací se zabývá krizový štáb, na pákistánského prezidenta se rovněž dopisem obrátil prezident Miloš Zeman. Ten do Pákistánu osobně doručil náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška. Mise v Pákistánu podle něj splnila svůj účel - místní úřady případu věnují náležitou pozornost. Galuška se sešel s fakticky nejvyššími výkonnými představiteli, státními tajemníky na ministerstvu zahraničních věcí a vnitra. Na obou místech vnímal velkou vstřícnost. 

  • Kancléři prezidenta Zardárího předal dopis od českého prezidenta Zemana„Vyrozuměl jsem, že prezident Zardárí je už o této záležitosti informován, a byl jsem ujištěn, že bude jeho osobní instrukce vyslána do příslušných orgánů znovu,“ řekl Galuška v rozhovoru pro ČT.

V Česku i v Pákistánu vznikly dva vyšetřovací týmy. V tom zdejším zasedají představitelé tří ministerstev, civilní a vojenská rozvědka i policejní vyšetřovatelé jsou v pohotovosti. Stejně jako při osvobozování tří českých novinářů před devíti lety v Iráku měli by už nyní v Pákistánu pracovat pověření agenti. Na ústředí pákistánského ministerstva vnitra pracuje i speciální tým, do akce se zapojila také česká ambasáda.

Situace v Pákistánu je ale specifická. Nikdo nedokáže odhadnout, co by mohlo vést k úspěchu. Obyčejně trvá týdny, než se únosci vůbec s někým spojí. Úřady se ale už dnes připravují na všechny varianty.

České ministerstvo zahraničí by uvítalo menší medializaci případu. Podle mluvčí ministerstva přílišná medializace a detailní informování o případu může spíše uškodit než pomoci. 

MZV o únosu Češek v Pákistánu (zdroj: ČT24)

Hlava státu se angažovala i v případu tří zajatých Čechů v Zambii

Případ unesené Hany a Antonie není první záchrannou misí, do které se zapojila hlava státu. Václav Klaus se stejným způsobem angažoval při záchraně tří zajatých Čechů v Zambii. I tam tehdy vyrazil s osobním dopisem prezidenta náměstek Galuška. Tři Čechy držely zambijské úřady kvůli podezření ze špionáže dva měsíce. Poté se jim podařilo utéct. Jak – to oni ani čeští diplomaté nechtějí prozradit. Příliš sdílná nejsou oficiální místa ani teď.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda tvrdí, že v takových situacích je zejména potřeba zjistit, jestli je únos motivován finančně, nábožensky nebo politicky. Před devíti lety v čele české diplomacie právě on dohlížel na záchranné akce při únosu trojice českých novinářů v Iráku. Za jejich propuštění se tehdy přimlouvala i česká komunita muslimů. I teď je připravena udělat cokoliv pro to, aby se dívky vrátily bezpečně domů. „My jsme si říkali, že bychom se určitě snažili přes ty kontakty přimlouvat za české unesené dívky,“ tvrdí předseda českého Ústředí muslimských obcí.

Simulace únosu Hany a Antonie
Zdroj: ČT24

Klíčem zůstává zjistit, kdo dívky unesl a kde vlastně jsou…

Místní úřady se soustřeďují na rozsáhlé území na hranicích mezi Íránem, Pákistánem a Afghánistánem. Pátrají v nehostinné oblasti o rozloze srovnatelné s velikostí Slovenska. Spoléhají se hlavně na informátory mezi místními, armádu o pomoc zatím nepožádali. Nyní nelze vyloučit ani to, že by mohli být i v Afghánistánu. Ozbrojený průvodce, kterého únosci propustili, vypověděl, že se vydali právě směrem k afghánské hranici. 

Dvě české turistky byly uneseny minulou středu v pákistánské provincii Balúčistán. Úřady o jejich osudu zatím nemají žádné informace. K činu se nikdo nepřihlásil, a není tak ani znám jeho motiv. Únosci také zatím nikoho nekontaktovali. Češky, kterým je kolem 25 let, přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale z auta vysadili a ponechali si jeho zbraň.