Soudce Havlín čelí kárné žalobě, selhat měl ve 22 případech

Praha - Soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín, kterého policie viní z korupce, čelí kárné žalobě. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) kárnému soudu navrhl, aby Havlína odvolal z funkce. Podle mluvčí resortu Štěpánky Čechové se žaloba týká 22 případů, ve kterých Havlín mohl jako soudce selhat. Ministr Havlína před dvěma týdny funkce dočasně zprostil, a to až do pravomocného skončení jeho trestního stíhání.

„Kárného provinění se soudce měl dopustit opakovaně, a to například tím, že nařídil hlavní líčení, o jeho konání však nevyrozuměl poškozené a trestní stíhání zastavil,“ uvedla mluvčí. Podle zákona o soudech a soudcích je kárným proviněním zaviněné porušení povinností soudce nebo zaviněné chování či jednání, jímž soudce narušuje důstojnost soudcovské funkce nebo ohrožuje důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů.

Odvolání z funkce soudce je nejpřísnějším potrestáním, které může kárný senát soudci uložit. Blažek už dříve uvedl, že Havlín snad bude mít „tolik rozumu na to, aby se funkce soudce vzdal sám“. Podle Čechové tak ale zatím neučinil. Má proto ze zákona nárok na polovinu svého platu, kterou může pobírat po dobu dočasného zproštění výkonu funkce.

Havlín současně čelí i trestnímu stíhání v jiné věci - policie ho viní společně se státním zástupcem, advokátem, advokátním koncipientem a dvěma dalšími lidmi z korupce. Podle informací ČT se obvinění týká toho, že soudce společně s žalobcem Františkem Fialou zahlazovali trestné činy v dopravě a nechali si platit například za to, aby pachatelé těchto činů nepřišli o řidičský průkaz.

Ministr Blažek již dříve označil Havlínovu profesní kariéru za „podivnou“. Soudce v minulosti odešel z justice do diplomacie, kde jeho působení provázelo několik skandálů. Návratu do taláru se následně domohl žalobou.