Hradní kancléř Mynář zváží rezignaci na stranickou funkci

Praha - Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář případně zváží rezignaci na funkci šéfa zlínské organizace Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) a skončí s podnikáním. Sloučení SPOZ s ČSSD nepředpokládá, Zemanovci by takovým krokem podle něj popřeli svůj program. Bývalý předseda strany, která si včera zvolila nové vedení, to uvedl v dnešní Partii televize Prima Family.

Předsednictví stranické organizace ve Zlínském kraji by se prý Mynář vzdal v případě, že by je nebylo možné skloubit s vytížením na Hradě. „Kdyby to mělo mít vliv na funkci kancléře, zvážím rezignaci,“ uvedl Mynář. Podnikat prý přestane nejméně po dobu, co bude kancléřem.

Prezident Zeman se přitom v minulosti vyjádřil, že Mynář může ve své funkci na Hradě zůstat pouze jako řadový člen SPOZ. „Nebudu mít námitek, když v mém týmu budou pracovat řadoví členové jakékoliv politické strany (…) Ale v žádném případě neplatí, že úřad kancléře může být používán k politické propagaci jakékoliv politické strany,“ uvedl před jedenácti dny pro deník Právo. Reagoval tehdy na Mynářova slova, že chce práci kancléře využít pro práci SPOZ.

Sjezd SPOZ
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Mynář, kterého v sobotu v čele SPOZ nahradil dřívější první místopředseda Zdeněk Štengl, předpokládá, že Zemanovci nezískají v příštích sněmovních volbách méně než deset procent hlasů.

Mynář v pořadu Partie zopakoval, že se na Hradě nechystají „nějaké zásadní personální řezy“. Zatím podle něho není ani jasné, zda se bude rušit politický odbor, nebo ne. Případné změny ve struktuře prezidentské kanceláře by mohly být známy po Velikonocích, uvedl kancléř. Na Pražském hradě ještě nemá kvůli nutné opravě prostor kancelář.

V nejbližší době se prý bude zabývat otazníky kolem kontroverzní amnestie bývalého prezidenta Václava Klause, například tím, kdo za ní stál. Kdy ale budou informace známy, si Mynář netroufl odhadnout.