Stovky policistů v bleskovém tažení proti podvodům – zadrženo 19 lidí

Praha – Stovky protikorupčních policistů a jejich kolegů v krajích zasahují od rána po celé ČR kvůli podvodům. Zatím zadrželi 19 lidí, kteří se měli podílet na krácení daní při obchodech s elektronikou, 13 ze zadržených si rovnou vyslechlo i obvinění. Podle informací ČT můžou škody dosahovat až stovek milionů korun.

„Od rána probíhá na celém území České republiky rozsáhlá realizace v souvislosti s daňovou trestnou činností,“ uvedl mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej. Prohlídky probíhají na Olomoucku, severní Moravě, Vysočině, v Praze a Brně. Policisté v kuklách a s brokovnicemi zásahovali například v rozlehlé novostavbě na Frýdecko-Místecku. Dům obklíčili ze všech stran, pět aut zaparkovali u hlavního vchodu. V poutech pak odvedli jednoho muže.

„Na samotné akci se podílí několik stovek policistů, a to nejen z našeho útvaru, ale i z příslušných krajských ředitelství policie,“ dodal mluvčí pro ČT. Detektivové podle jeho vyjádření prověřují případ podvodů na daních z přidané hodnoty při obchodování s elektronikou. Při akci provedli desítky domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.

Podle žalobce nakoupila skupina v Honkongu nebo Dubaji mobilní telefony, vyložila je na letišti v Bratislavě a zboží pak putovalo do meziskladů na Ostravsku. Od zákazníků sice DPH firma vybrala, státu už ho ale neodvedla. „Vždy to byla prázdná firma bez majetku, nefunkční. Jejími jednateli byly nastrčené osoby v pozici bílých koňů, takže na ně formálně přenesli veškerou daňovou povinnost,“ řekl České televizi státní zástupce Vít Koupil.

Policie zatýkala kvůli krácení daní (zdroj: ČT24)
Vydáno pod