Mladíky obviněné z prodeje silné extáze poslal soud do vazby

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 poslal do vazby čtyři mladíky obviněné z prodeje nebezpečné extáze, kterou se zřejmě ve čtvrtek předávkovala devatenáctiletá dívka na maturitním plese. Nebezpečná droga se symbolem delfína obsahovala nezvykle velké množství účinné látky. Obviněným hrozí až desetileté vězení. Kriminalisté věří, že spolužáci ze školy pomůžou objasnit, jak dívka k droze přišla.

Podle mluvčí soudu Marcely Pröllerové skončil jeden z mladíků ve vazbě ze všech tří důvodů - kvůli možnému útěku, ovlivňování svědků i pokračování v trestné činnosti. U dalších obviněných se soud obává zejména toho, že budou působit na nevyslechnuté svědky. Jedním z obviněných je nyní už bývalý spolužák devatenáctileté dívky.

Čtyři mladíky ve věku 19 až 22 let zadrželi kriminalisté v sobotu. Vyšetřovatel je následně obvinil z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami a s jedy. Policisté u nich navíc zajistili desítky tablet drogy extáze, expertiza pak zvýšené množství nebezpečné látky prokázala.

Mladíci obvinění z prodeje silné extáze jsou ve vazbě (zdroj: ČT24)

Dívka zemřela minulý čtvrtek na maturitním plese. Přesnou příčinu smrti ale kriminalisté zatím neznají. Určí ji až pitva, jejíž výsledky dostanou vyšetřovatelé během týdne. Střední škola multimediální tvorby drží za zemřelou pietu, uctila ji minutou ticha. Podle ředitele školy Jiřího Smejkala byla dívka v kolektivu mimořádně oblíbená. „Nikdy nebylo známo, že by brala drogy,“ řekl ČT s tím, že ve škole nikdy problémy s drogami neměli. Po tragické události se ale chystá zpřísnit opatření: „Podezření na užití jakéhokoliv množství psychotropní nebo návykové látky znamená okamžité vyloučení ze studia.“

Nejčastějším zdrojem extáze jsou kamarádi a spolužáci

Podle odborníků nešlo o nový druh extáze, za nebezpečnou a různou totiž považují každou pilulku. „Obsah účinné látky nikdo nezná, ani distributor ani uživatel,“ varoval ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Lidem ale nepomůže ani to, že by náhodou obsah drogy znali. Psycholog z Drop Inu Ivan Douda upozorňuje, že každý reaguje individuálně a droga tak na něj může mít zcela jiné účinky, než jaké mu například popisují jeho kamarádi. Svou roli může sehrát i alkohol a přehřátí organismu: „Když se to všechno sečte, i extáze může být drogou smrtelnou.“

Stimulanty jsou oblíbené hlavně mezi mladými lidmi do 35 let. Jedinou laboratoř u nás ale policie odhalila před 18 lety. Nyní se do Česka spíše vozí - z Holandska, Belgie, Polska, ale i Asie. Nejčastějším zdrojem této nelegální drogy ovšem nejsou dealeři, ale kamarádi a spolužáci.