sKartám zvoní hrana. Nečas připustil jejich úplný konec

Praha – Premiér Petr Nečas po dnešním zasedání výkonné rady ODS připustil úplný konec kontroverzního projektu sKaret. Senátní předlohu, která měla sKarty úplně zrušit, přitom vláda před dvěma týdny jednomyslně odmítla. Ministerstvo práce a sociálních věcí už navíc připravilo změny zákonů, které sKarty upravují. Na návrhy, jak se sociálními kartami dál, čeká také Česká spořitelna, která vyhrála tendr na jejich provozování.

„Učiníme všechny kroky k nápravě ve prospěch občanů včetně toho, že nevylučujeme, že by stát úplně ustoupil od projektu sKaret,“ prohlásil dnes předseda vlády po jednání výkonné rady ODS.

Přes sKartu mají lidem plynout sociální dávky. Projekt, který má spořitelna provozovat do roku 2024, kritizuje rada postižených, opozice, odbory, ochránci dat či ombudsman. Premiér a ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) se loni s bankou dohodli na změnách. Nyní lidé dostávají k sKartě konto automaticky.

Kontrakt uzavřený mezi spořitelnou a ministerstvem pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) loni v lednu počítal s tím, že přes sKarty půjde nejméně 98 procent všech státních příspěvků a podpor a v budoucnu i důchody.

Ministerstvo chystá změny, spořitelna chce vědět, co bude dál

Podle připravovaného návrhu ministerstva práce by příjemci dávek měli konto k sKartě jen tehdy, pokud by o ně stáli a chtěli na ně dávky dostávat. Jinak by si sami určili, zda jim má peníze posílat rovnou stát na jejich účet, případně poštou – celý projekt by tak fakticky obešli. Povinné zřizování spořitelního účtu k sKartě by podle analýz bylo v rozporu s ústavou.

Sněmovna také minulý týden přijala hlasy opozice usnesení, podle kterého by sKarty neměly sloužit jako identifikační průkaz pro lidi pobírající sociální dávky a pro zdravotně postižené. Dolní komora v něm také požádala o to, aby ministerstvo práce a sociálních věcí pozastavilo vydávání karet do doby, než se projekt legislativně upraví.  

Spořitelna k chystaným změnám uvedla, že pokud by začaly platit, byl by pro ni projekt ztrátový a investice do něj nadměrné. Chce po ministerstvu vědět, jak by se pak dál postupovalo. Už počátkem března ale konstatovala, že MPSV od projektu couvá. „Jsme nuceni vzít na vědomí, že MPSV od dohody jednostranně ustupuje a účast banky na projektu tímto objektivně ztrácí nejen smysl,“ uvedla ve svém prohlášení.