Revoluční léčba schizofrenie. Proč ji VZP zatím nechce hradit ?

Praha - Schizofrenie je závažné onemocnění, pokud se však léčí, dá se s ním vcelku normálně žít. Každý záchvat je přesto pro pacienta velmi nebezpečný. Čeští lékaři vymysleli způsob, jak nečekanému výbuchu psychózy zabránit. Pacientům stačí být ve spojení s lékaři pomocí telefonu. Zdravotní pojištovny však projekt s názvem Itareps zatím proplácet nechtějí. Na téma se zaměřil reportér Filip Černý z Reportérů ČT.

Pacient a jeho rodina každý týden vyplní dotazník formou SMS zprávy. Díky tomu lékaři zachytí varovné příznaky, které předem hlásí návrat schizofrenie. „Když se objeví konfigurace, o které jsme zjistili, že předchází relaps, dostává o tom zprávu lékař,“ objasňuje psychiatr Filip Španiel z Psychiatrického centra v Praze. „Líbí se mi, že se někdo každý týden podívá na to, jak mi je,“ oceňuje Jakub Rak, jeden z pacientů zapojených do projektu.

Program, který monitoruje stav pacienta na dálku, Španiel vyvinul společně s firmou Comgate a kybernetiky z ČVUT. V klinické praxi je tato léčba zavedena od roku 2006, zahrnuje přibližně 1 100 pacientů, s projektem úzce spolupracuje osmdesát lékařů. Podle výsledků publikovaných ve vědeckých časopisech byla u zapojených pacientů hospitalizace redukována až o 70 procent. Nezávislý výzkum japonské univerzity v Čibě pak ukázal snížení výskytu relapsů (návratu projevů schizofrenie) až o devadesát procent.

VZP chce jednodušší způsob proplácení léčby

Program Itareps chce jít proti trendu léčby ve velkých léčebnách na nemocničním lůžku, pojišťovnám má podle Španiela ušetřit 300 milionů korun ročně. Itareps dosud běžel na základě bezplatného zapojení psychiatrů a díky sponzorům. Když však autoři chtěli, aby se program hradil z veřejného pojištění, narazili paradoxně u zdravotních pojišťoven. Program Itareps sice podporuje ministerstvo zdravotnictví, ale například VZP ho zatím neplatí.

VZP se nelíbí navrhovaný způsob placení projektu, je prý příliš složitý. „Konkrétně ambulantní psychiatři se na tom odmítli podílet,“ dodal ředitel Odboru komunikace VZP Vlastimil Sršeň. „V celém kontextu je to okrajová záležitost. Primárně VZP prohlásila, že prostě ty kódy nenasmlouvá, protože to je telemedicína, protože je to nezvyklé,“ oponuje Španiel.

Ostatní pojišťovny léčbu zavedou v příštím roce

Projekt podpořili i přednosta Psychiatrické kliniky LF UK v Hradci Králové Jan Libiger či ředitel pražského Psychiatrického centra Cyril Höschl. „Ten přínos je nepochybný a bavit se můžeme pouze o tom, jak je vysoký. (…) Zkvalitňuje skutečně kontakt duševně nemocného, v tomto případě psychotika, což je velmi závažné duševní onemocnění, se svým lékařem, a vlastně s celou tou zdravotnickou soustavou,“ uvedl Höschl. Vyzval proto pojišťovny k nezávislému otestování projektu.

VZP zatím váhá, i když její nový ředitel Zdeněk Kabátek dal už neformálně najevo, že ho Itareps zajímá. Ostatní pojišťovny tvrdí, že začnou projekt platit příští rok, kdy se změní formulace ve vyhlášce tak, aby zmizely výhrady ambulantních psychiatrů. „My ho podporujeme, je to v zájmu komfortu našich klientů, a určitě je z finančního hlediska zajímavý,“ řekl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Český vynález monitoruje schizofrenii (zdroj: ČT24)