Volby do sněmovny a europarlamentu spojíme, plánuje Zeman

Brno – O obsazení Poslanecké sněmovny a českých křesel v Evropském parlamentu budou čeští voliči rozhodovat ve stejných dnech. Prezident Miloš Zeman plánuje oboje volby vypsat v jednom termínu, důvodem je úspora nákladů na organizaci voleb i šance na vyšší účast voličů. Zeman to dnes řekl při své návštěvě Ústavního soudu.

Poslední směrnice Evropské unie podle Zemana spojení termínů umožňuje. Zeman své rozhodnutí o volbách zmínil v souvislosti s blížící se návštěvou předsedy Evropské komise Josého Barrosa v Praze, který by měl dorazit 2. dubna.

Spojení termínů voleb prosazuje také sociální demokracie. Podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky by tím stát ušetřil několik stovek milionů korun. Díky spojené kampani by volby přišly levněji také politické strany. Sobotka konkrétně navrhoval pátek a sobotu 23. a 24. května.

Na volby do Evropského parlamentu jsou obvykle stanoveny čtyři dny, konkrétní den si v rámci tohoto rozmezí vyberou státy samy. Zatím poslední variantou je termín od 22. do 25. května. V ČR se tradičně volí v pátek a v sobotu, v tom případě by se zde volby mohly konat 23. a 24. května 2014. Poslední volby českých europoslanců se konaly počátkem června 2009, a to samostatně. Hrálo se o dvaadvacet mandátů.

Příští rok bude pro české občany supervolební; vedle jarních voleb poslanců a europoslanců se bude na podzim rozhodovat také o složení třetiny Senátu a o podobě městských zastupitelstev.