Sněmovna: S občankou i mimo EU, opakovaná práce bude legální

Praha - Lidé zřejmě budou moci cestovat jen s občanským průkazem místo pasu i do zemí mimo Evropskou unii. Podmínkou ale bude, že s tím tyto neunijní státy budou souhlasit. Další novinkou, kterou dnes poslanci schválili, je možnost dvojího občanství. Poslanci dnes také odsouhlasili senátní novelu, podle níž by za určitých podmínek a pro některé pracovníky bylo opět možné uzavírat pracovní poměr na dobu určitou opakovaně bez časových omezení.

Lidé zřejmě budou moci cestovat s občanským průkazem i mimo EU

Návrh předpokládá, že s používáním občanského průkazu jako cestovního dokladu musí cílová země výslovně souhlasit. Proto by tento způsob cestování měl fungovat buď na základě dvoustranných mezinárodních smluv, nebo na základě jednostranného rozhodnutí států. Ministerstvo zahraničí také musí mít v případě definitivního schválení novely povinnost zveřejnit ve sbírce zákonů seznam států, do nichž je možné bez pasu cestovat.

Novelu připravilo ministerstvo vnitra kvůli tomu, že některé balkánské státy umožnily po vstupu ČR do EU na základě svého rozhodnutí vstup českým občanům jen na občanský průkaz. Nejprve tak učinilo Chorvatsko, postupně se však přidávaly další.

Zákon o státním občanství - dvojí občanství i zvýhodnění pro Slováky

Poslanci dnes schválili také návrh nového zákona o státním občanství, který mimo jiné zavede možnost dvojího občanství. Sněmovna provedla ve vládní verzi některé změny. Například Slováci by neměli přijít hned o dosavadní zvýhodnění pro nabytí občanství. Zákon, jenž míří do Senátu, zahrnuje způsoby nabývání a pozbývání občanství, pravidla jeho zjišťování, prokazování a osvědčování a také vedení evidence rozhodnutí.

Slováci, kteří měli v Česku před rozdělením federace trvalý pobyt, budou pro nabytí občanství zvýhodněni ještě rok. Vládní norma chtěla tyto lidi postavit na úroveň obyvatel ostatních zemí EU, kterým ale předloha umožňuje získat české občanství za splnění mírnějších, přesně definovaných podmínek. Určitého zvýhodnění se dostane i cizincům z takzvané druhé generace, bude se týkat zejména Vietnamců.

Vnitro bude moci podle předlohy udělovat takzvané VIP občanství. Cizinci je budou moci získat v případě, že to bude „významným přínosem pro Českou republiku z hlediska vědeckého, vzdělávacího, kulturního či sportovního“ a bude sloužit k plnění mezinárodních závazků nebo humanitárním účelům.

Ze zjednodušeného udělování občanství sněmovna vyňala děti a vnuky lidí, kteří ze země odešli a české občanství pozbyli. Podle původního vládního návrhu by nemuseli mít trvalý pobyt v Česku. K občanství by se tak mohli dostat i lidé, kteří třeba ani neumějí česky a nikdy v tuzemsku nebyli, argumentovali někteří poslanci. V podstatě výjimku by ale mohly získat děti, které se narodily československým občanům v zahraničí mezi říjnem 1949 a květnem 1969.

Opakovaná práce na dobu určitou bude zase legální

Poslanci schválili senátní novelu, podle níž by bylo opět možné uzavírat pracovní poměr na dobu určitou opakovaně bez časových omezení. Možnost takzvaného řetězení pracovních smluv má platit jen pro určitý okruh pracovníků, podmínkou má být také dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací.

Novela má podle předkladatelů z řad senátorů ODS a ČSSD zpružnit trh práce a pomoci zlepšit konkurenceschopnost firem. Umožní například zaměstnávání sezonních zaměstnanců, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou, uvedli autoři. Využít by to mohly například zemědělské podniky a stavební firmy.

Zaměstnanci na dobu určitou by také měli být příjemci všech výhod, které zaměstnavatel poskytuje. Novela by rovněž měla přispět k tomu, aby zaměstnanec na dobu určitou přesně věděl, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí. Může být domluveno i to, kdy mu zase začne, protože tyto poměry bude možné sjednávat jen v případech, kdy to vyžadují provozní podmínky nebo má práce zvláštní charakter.

Jakub Hájek, advokát Ambruz & Dark/Deloitte Legal

„Tato změna nijak nepoškodí zaměstnance, kteří zpravidla sami mají na opakování pracovního poměru zájem, a zároveň bude kladně hodnocena zaměstnavateli.“

Novelu kritizovali komunisté, podle Stanislava Grospiče povede k možnosti zvýšení ekonomického tlaku na zaměstnance. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) ale tvrdil, že nyní si zaměstnavatelé najímají na dobu určitou agenturní pracovníky, kteří nemají téměř žádná práva. Bývalý ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) sice předlohu podpořil, ale zdůraznil, že zvýší administrativní zátěž zaměstnavatelů.

Svaz průmyslu a dopravy ČR úpravu vítá. Dojednával ji s odbory i v Senátu, firmy se podle něj potýkají několik let s poklesem zakázek a nejistotou. „V takovém prostředí nedokážeme plánovat počty zaměstnanců na delší dobu a potřebujeme flexibilnější trh práce,“ uvedl viceprezident svazu Pavel Juříček.

Novela zákoníku platná od loňského ledna stanoví, že pracovní smlouva na dobu určitou by neměla přesáhnout tři roky, dříve maximální doba činila dva roky. U stejného podniku by se také neměla opakovat víc než dvakrát po sobě.

Více ropy do zásoby a přísnější požadavky na insolvenční správce

Poslanci na dnešní schůzi rovněž schválili novelu zákona, která umožní zvýšit státní zásoby ropy a ropných produktů ze současných 90 dní na 100 dní. Státní rozpočet by mělo zvýšení zásob během příštích dvou let stát 4,4 až 4,7 miliardy korun. Návrh také nově stanoví ochranná pásma kolem produktovodů, u nových staveb se zužují z nynějších 300 metrů na polovinu.

Novela, kterou se nyní bude zabývat Senát, dále stanoví, že bez souhlasu vlády se nesmí nouzové zásoby ropy skladovat mimo území ČR, a naopak se na území ČR nesmí bez souhlasu vlády skladovat zásoby jiné členské země EU. Stát také podle předlohy nebude smět jakkoli bránit přepravě nebo použití nouzových zásob, které patří jiné zemi.

Sněmovnou prošla i novela zákona zpřísňující požadavky na insolvenční správce. Uchazeči o tuto práci by měli skládat náročnější zkoušku než dosud, mít tříletou odbornou praxi a přísněji vymezenou bezúhonnost než dosud. Ekonomicky významné dlužníky mají mít na starosti pouze správci, které prověří Národní bezpečnostní úřad. Zákon má také zpřísnit dohled nad správci firem v insolvenci.

Co dnes ještě poslanci schválili:

  • zákon, který usnadní mezinárodní výměnu informací mezi finančními úřady. Jeho cílem je předcházet a zamezovat daňovým únikům,
  • novelu obchodního zákoníku, která stanovuje maximální dobu splatnosti závazků firem na 60 dnů. Má zlepšit platební morálku,
  • pravidla pro zavedení elektronického registru zbraní. Ten nahradí nynější nepřehlednou papírovou evidenci,
  • novela o pojišťovnictví, podle které by pojišťovny hasičům odváděly tři procenta z povinného ručení za automobily

Květnové povstání zůstane květnové, aktéři budou oceněni

Sněmovna schválila senátní návrh na uznání zásluh účastníků protifašistického povstání z května 1945. Odmítla dnes ale jeho přejmenování na České národní povstání a chce zachovat dosavadní název Květnové povstání českého lidu. O sněmovních úpravách bude nyní rozhodovat Senát, který změnu názvu povstání navrhl kvůli tomu, že na českém území začalo někde už koncem dubna. Zákon má podle jeho tvůrců ocenit všechny občany, kteří se na sklonku druhé světové války postavili na odpor nacistickému režimu.

  • Boj o rozhlas v květnu 1945 zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3542/354129.jpg
  • Pražské povstání v květnu 1945 zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3542/354130.jpg
  • Pražské povstání v květnu 1945 zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3542/354132.jpg
  • Pražské povstání v květnu 1945 zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3542/354133.jpg