Nečas k žalobě na Klause: Senátoři, kteří ji podpořili, by měli zvážit rezignaci

Praha - Senátoři, kteří podpořili žalobu na Václava Klause, by podle premiéra Petra Nečase měli zvážit, zda mají dál působit ve veřejných funkcích. Rozhodnutí Ústavního soudu, který zastavil řízení o žalobě za velezradu vzešlé ze Senátu, premiéra nepřekvapilo. Je to podle něj rozumné a jediné správné řešení.

„38 senátorů touto blamáží a svým zcela nezodpovědným chováním dosáhlo jen toho, že zásadním způsobem poškodili Českou republiku v zahraničí. Ti, kteří tuto žalobu z politických důvodů podpořili, by nyní měli zvážit, jestli mají vůbec dále působit ve veřejných funkcích,“ uvedl Nečas s tím, že celý „uměle vykonstruovaný případ velezrady prezidenta“ od začátku považoval za absurdní.

„Myslím si, že jsou tady jiní politici, kteří by měli zvažovat svůj odchod z funkcí, především autor tohoto výroku, když se podíváme na výsledky jeho vládnutí za posledních několik let,“ reagoval senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), který byl jedním z předkladatelů žaloby.  

Senátoři v ústavní žalobě vyčítali Klausovi novoroční amnestii, otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty a případ soudního čekatele Petra Langra, o jehož soudcovských aspiracích Klaus navzdory pravomocnému verdiktu nijak nerozhodl. Dále senátorům vadilo to, že Klaus nepodepsal doplněk Lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny a že v posledních měsících nenavrhoval další kandidáty na ústavní soudce.

Vydáno pod