Z testované láhve tuzemáku se vyklubalo dalších pět obviněných

Zlín/Plzeň – Čtyři muže a jednu ženu obvinili zlínští policisté v metanolové kauze. Za ohrožování zdraví závadnými potravinami jim hrozí až dvouleté vězení. Pančovaný alkohol prodávali na černém trhu takzvaně ve větším rozsahu.

Hlavním pachatelem a organizátorem z pětice aktuálně obviněných byl podle policie osmačtyřicetiletý muž z Hranic na Moravě, který odmítl s vyšetřovateli spolupracovat. „Nicméně na něj, další tři muže a jednu ženu jsme měli dostatek pádných důkazů k tomu, abychom je obvinili z uvedeného trestného činu,“ podotkla mluvčí zlínských policistů Jana Macalíková. Další čtyři lidé pocházejí ze západních Čech.

Policisty přivedla k obviněným láhev tuzemáku, kterou koncem roku přinesla do výzkumného centra univerzity v Plzni sedmašedesátiletá místní žena. Analýza prokázala smrtící dávku metylu v láhvi. „Policisté zjistili, že žena koupila vloni v září láhev od své sousedky. Další vyšetřování a výslechy mnoha lidí ukázaly na pětici pachatelů ve věku od dvaačtyřiceti do padesáti let, kteří se zabývali pokoutnou distribucí alkoholu,“ řekla mluvčí. Policisté u nich našli několik desítek až stovek litrů tekutiny v šestilitrových kanystrech, označených písmeny V, R nebo Z, v nichž se nacházela pančovaná vodka, rum nebo zelená.

Laborant při práci na vzorcích
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Zlínští policisté podle Macalíkové vyslýchají v kauze na tři stovky svědků a čekají na výsledky řady znaleckých posudků. Stále se však nenašlo asi 4 tisíce litrů alkoholu, který byl smíchán se smrtící dávkou metylu. „Je možné, že větší části se pachatelé zbavili, nicméně stále ještě může tento jedovatý alkohol kolovat mezi lidmi. Tudíž nedoporučujeme, aby lidé pili alkohol nejasného původu,“ uvedla Macalíková.

Jed stále hrozí

Lékaři pražské Všeobecné fakultní nemocnice i dnes přijali mladou ženu s otravou metanolem. V několika posledních dnech jde o druhý případ otravy metanolem. Ve středu 20. března přijala nemocnice v Orlové asi šedesátiletou ženu s otravou.