Dopravu bude o Velikonocích hlídat asi 1 500 policistů

Ostrava – Policie posílí na Velikonoce své hlídky na silnicích, do terénu má vyrazit až patnáct set příslušníků. Během loňských svátků zahynulo na silnicích pět lidí, letos policie doufá, že by řidiči mohli být kvůli špatnému počasí opatrnější. Vedle kontrol také policisté připravují preventivní akci zaměřenou na alkohol za volantem.

Kvůli odjezdům a návratům z prázdninových výletů se největší nápor na tuzemských silnicích čeká dnes a poté během odpoledne Velikonočního pondělí. „Zvýšený dohled nad provozem budeme provádět samozřejmě i v sobotu a v neděli,“ uvedl mluvčí moravskoslezské policie Petr Svoboda s tím, že hlídky budou stát hlavně na místech častých nehod.

Policejní kontroly se zaměří zejména na ty nejčastější přestupky, jako je nedodržování předepsané rychlosti, nepoužívání bezpečnostních pásů či telefonování během jízdy. Vzhledem ke svátkům a tradici „tekuté pomlázky“ plánují policisté také hlídat alkohol v krvi řidičů.

Lidé pod vlivem během Velikonoc pravidelně přispívají k velké spoustě nehod, alespoň v Moravskoslezkém kraji se ale podle Svobody situace postupně zlepšuje. A to nejen během svátků. „Například v roce 2011 bylo v kraji pod vlivem alkoholu spácháno 674 nehod, při kterých zemřelo 12 osob, o rok později to bylo jenom 599 nehod a zemřel jen jeden člověk,“ popsal policejní mluvčí.

Policejní kontrola
Zdroj: ČT24

Jenom v lednu a v únoru ale alkohol způsobil na českých silnicích přes 500 nehod, z čehož byly tři smrtelné. Policie se proto také zaměří na prevenci. V rámci akce „Řídím, piju nealko pivo“ dostanou všichni střízliví řidiči zdarma nealkoholické pivo a jeden jednorázový alkohol tester. Smyslem akce, která se koná po celé zemi už třetím rokem, má být představit řidičům tuto bezpečnou variantu alkoholickým nápojům.