Armáda vyvíjí „ohnivý štít“, po protitankové střele ani škrábanec

Praha – Největším nepřítelem moderních armád v guerrilovém boji jsou protitankové řízené střely a raketové granáty. Počty této munice po celém světě dosahují desítek milionů kusů. Systém aktivního ochrany bojových vozidel před nepřátelskými střelami mají ve své výzbroji zatím jen ruská a izraelská armáda. V České republice vyvíjí vojenští experti vlastní originální řešení, které má být levnější a účinnější. Armáda na uvedení do praxe dá v příštích letech 50 milionů korun.

Systém pokrývá detektorem bezprostřední okolí bojového vozidla, jehož součástí je i speciální verze plastické trhaviny, která směrovým výbuchem zničí řízenou střelu těsně před nárazem do stěny bojového vozidla. „Pancíři střela prakticky neublíží, jak vidíme, není na něm ani prohlubeň, pouze otisk kumulativní střely,“ popsal účinnost systému Karel Soukup z Vojenského výzkumného ústavu Brno při testování, u něhož mohla být exkluzivně i Česká televize.

Účinnost systému je téměř stoprocentní, dokáže zničit i střely vypálené z krátkých vzdáleností. Hodí se proto do boje v horském terénu, ale především do měst. A právě jeho schopnost zachytit a zničit střelu na 2 až 3 metry ho zvýhodňuje ve srovnání s obdobnými systémy.

  • Testovaný systém aktivní ochrany zdroj: ČT24
  • Ochrana bojových vozů zdroj: ČT24

Proti raketovým střelám Talibanu už chrání české pandury v Afghánistánu speciální mříže. Systém vyvíjené aktivní ochrany na ně navazuje. Na vývoji by technici měli pracovat ještě zhruba 3 roky, obrněné vozy české armády by měl začít systém střežit v roce 2017.

ČT byla u testování armádního systému aktivní ochrany (zdroj: ČT24)