Šťastný chce připojištění nadstandardů. Starejte se o své resorty, vzkazuje Kalousek

Praha – Politici řeší mimo jiné otázku, jak do systému zdravotnictví vybrat více peněz. Občanští demokraté chtějí jít cestou rozšiřování okruhu placené nadstandardní péče. Na tu by se pak lidé mohli připojistit. Peníze zaplacené pojišťovnám by si mohli odečíst z daní. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale zatím horlivost krotí, o nadstandardech nejdřív musí rozhodnout Ústavní soud.

K nadstandardní péči ve zdravotnictví vykročil ministr Leoš Heger (TOP 09) před rokem osmnáctipoložkovým seznamem. Po čase se přidala možnost volby operatéra a porodníka. Odhady resortu mluví o 30 až 40 milionech korun, které se za nadstandardy v prvním pololetí minulého roku vybraly. Zájem lidé projevili především o oční čočky, sádry a pacienti si hojně připlácí i za lepší pokoje v nemocnicích.

Pacienti se ale o nadstandardní úkony právě dvakrát neperou, poslanec Boris Šťastný (ODS) tak přichází s dalším nápadem: „Musíme lidem nabídnout možnost se na takovou věc připojistit.“ Senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD) ale upozorňuje, že lidé v průměrné finanční situaci nemají příliš z čeho brát. Šťastný ve svém nápadu počítá s tím, že by si lidé mohly komerční připojištění odečíst od daňového základu.

  • Boris Šťastný zdroj: ČT24
  • Miroslav Kalousek autor: Divíšek Martin, zdroj: ISIFA/VLP

Pojišťovny už dnes mohou nabízet komerční připojištění, produktů na trhu je ale jen hrstka. Pojistit se dá třeba péče u zubaře nebo zdravotnické pomůcky v případě úrazu. ODS chce tento systém nastartovat, vést k tomu má v první fázi rozšíření nadstandardů. „Pro větší akceschopnost vlády by bylo mnohem lepší, kdyby se ODS soustředila na své resorty,“ vzkazuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), Heger se proti rozšíření nadstandardů nestaví. Ty ale na popud sociálních demokratů zkoumá Ústavní soud, ministr tedy hodlá vyčkat na verdikt.

Komerční připojištění v rámci nadstandardu považuje za krok dobrým směrem třetí koaliční partner – strana LIDEM. Pravidelné preventivní prohlídky a péče o zdraví by podle ODS mohly pojišťovny zohlednit v podobě bonusů, jako je tomu u havarijního nebo zákonného pojištění na auta.

Pojištění pro nadstandardy tématem Událostí (zdroj: ČT24)