Tržila vystřídá v čele dopravní policie Tomáš Lerch

Praha - Dopravní policii nově povede Tomáš Lerch. Ve funkci nahradí Leoše Tržila, který se stal šéfem jihomoravských policistů. Lerch působil dlouhá léta v Mělníku, od dubna 2009 měl v dopravní policii na starost dozor nad silničním provozem. Policejní prezident Martin Červíček odmítl jméno Tržilova nástupce potvrdit, představit ho chce ve středu.

Tržil vedl dopravní policii čtyři a půl roku, její vedení opustil s posledním březnem. Během jeho působnosti o třetinu kles počet mrtvých na českých silnicích.

„Je celá řada věcí, na kterých je třeba dál pracovat,“ řekl Tržil při svém odchodu k budoucnosti dopravní policie. „Jedna z věcí, která je potřeba, je odstraňování nehodových lokalit, zvyšování bezpečnosti a otázka řešení technického stavu vozidel,“ uvedl s tím, že by policisté nyní měli najít páky, jak donutit provozovatele vozidla, aby je dali do pořádku.

Nový šéf dopravní policie považuje za důležitou úpravu silnic a míst, kde jsou časté problémy. „Chceme se podílet na tom, abychom ten prostor udělali bezpečnější, ať už je to zviditelňování chodců na přechodech pro chodce nebo otázka svodidel,“ řekl ČT Lerch.

Tržil se do čela policie Jihomoravského kraje dostal v rámci personální rošády na policejním prezidiu. Ve funkci vystřídal dosavadního ředitele jihomoravských policistů Tomáše Kužela, který dočasně působil také jako náměstek policejního prezidenta. Kužel od pondělí šéfuje policistům v Moravskoslezském kraji.

Na postu šéfa dopravní policie se za posledních dvacet let vystřídali tři lidé. Zdeněk Bambas stál v jejich čele od roku 1993, celkem 14 let. Po něm vedl dopravní policisty současný policejní prezident Martin Červíček, v roce 2008 ho vystřídal odcházející Tržil.