Janouška žene policie k žalobci, ten ho zřejmě pošle k soudu

Praha - Policie navrhla obžalovat lobbistu Romana Janouška z pokusu o vraždu za to, že srazil loni v březnu v opilosti svým vozem ženu. Bývalé šedé eminenci pražského magistrátu hrozí v případě odsouzení až 18 let vězení. Státní zástupce spis prostuduje, do půlky května chce rozhodnout o dalším postupu, vzhledem k důkazům ale s největší pravděpodobností Janouška obžaluje.

„Dnes byl doručen spis s návrhem na podání obžaloby. Vzhledem k důkazní situaci je vysoce pravděpodobné podání obžaloby,“ uvedla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Janoušek vedle pokusu o vraždu čelí obvinění z ohrožení pod vlivem návykové látky. Původně jej žalobci stíhali za úmyslné těžké ublížení na zdraví, v lednu však jeho čin překvalifikovali.

Policistům trvalo vyšetřování více než rok. V posledních týdnech se protáhlo zejména kvůli tomu, že se Janoušek několikrát omluvil z opakovaného výslechu, který musel po změně kvalifikace absolvovat. Podle jeho advokáta Víta Širokého mu v tom nejprve zabránila chřipka, následně se podrobil operaci hlavy v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Koncem března královéhradecká policie Janouška vyslechla, se spisem se ale na jeho žádost seznámil pouze advokát.

Obhájce Romana Janouška Vít Široký pro ČT: „Ta informace (o změně kvalifikace) je staršího data… Mně připadá naprosto absurdní a neodpovídající provedeným důkazům, nicméně můžu maximálně požádat o přezkum opatření policejního orgánu, který nás upozornil na změnu právní kvalifikace, to jsem udělal a bude se tím zabývat příslušný dozorující státní zástupce.“

Široký dnes zopakoval, že po nastudování spisu navrhl doplnit dokazování o opětovné výslechy svědků a poškozené. Policie ale jeho návrh odmítla, obrátil se proto na státní zastupitelství. Nyní podle svých slov čeká, jak s jeho žádostí o přezkum postupu policie naloží. Dodal, že chce také později do spisu připojit nové posudky z oboru soudního lékařství a dopravy, jejichž vypracování zadal. Policie totiž právě na základě posudků, které si nechala zpracovat, dovodila změnu kvalifikace.

Janoušek při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu.

Janoušek sraženou ženu odškodnil, přesnou částku však obě strany úzkostlivě tají. Podle dřívějších informací se jedná o trojnásobek bodového ohodnocení zranění, které vyčíslili lékaři. Média spekulují o statisících až milionech korun.