Schwarzenberg: Jsme pro samostatnou Palestinu, ale neshodneme se

Praha – Česká republika a další členské země nahlížejí na konflikt mezi Palestinou a Izraelem stejnou optikou, neumějí se ale shodnout na tom, co pro mír na Blízkém východě udělat. Po setkání se svým palestinským protějškem Rijádem Málikím to řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česko zastává názor, že by se Palestina měla stát plnohodnotným státem – a to navzdory těsnému spojenectví s Izraelem.

„Že bychom viděli nutnost opravdového státu, v tom jsme v naprosté shodě. V čem se lišíme, je taktika a přístup,“ řekl novinářům Schwarzenberg. „Nikdy jsme to nepopírali - jsme spojenci státu Izrael, což ale neznamená, že by nebylo hluboké přátelství mezi Palestinci a Čechy,“ dodal s tím, že jakékoli řešení situace je nutné přijímat ve spolupráci s židovským státem. Podle Málikího je v zájmu Palestiny existence dvou separátních států Izraelců a Palestinců žijících v míru vedle sebe.

Česká diplomacie uvádí, že odmítá „jednostranné“ kroky Palestinců, prosazuje přímá jednání. Proto například se Česko v OSN postavilo proti ambicím Palestiny, když jako jediný členský stát EU hlasovalo proti udělení pozorovatelského nečlenského statusu Palestině. Podobně jako Praha postupovaly třeba USA či Kanada a několik dalších států, naopak 138 dalších Palestinu v hlasování podpořilo. Praha předtím rovněž hlasovala proti členství Palestiny v UNESCO.

Schwarzenberg vyzdvihl Palestinu coby cíl obchodu

Dnešní jednání Málikího a Schwarzenberga se primárně soustředilo na dvě témata, a sice hospodářskou spolupráci a situaci na Blízkém východě ovlivněnou boji v Sýrii. Palestinský ministr zahraničí ocenil rozvojovou pomoc, kterou Praha jeho zemi poskytuje.

Podle dřívějších informací se česká strana jen v období od roku 1996 do roku 2008 na palestinských územích účastnila 14 rozvojových projektů v celkové hodnotě přes 250 milionů korun. V současnosti podporuje například tvorbu tamního národního systému řízení, rozvoj vodního hospodářství a v provincii Tubás vybavení servisního střediska pro transformátory malou solární elektrárnou.

Podle Schwarzenberga se Češi chtějí zaměřit na rozvoj vodohospodářství a solární energetiky v Palestině. „Byl bych taky rád, kdyby naši podnikatelé využili možnosti Palestiny, která je geograficky na klíčovém místě, má nejvzdělanější obyvatelstvo ze všech arabských zemí,“ doplnil šéf české diplomacie s tím, že i pomoc palestinským územím bude nadále pokračovat.

Vydáno pod