ČT: O možnosti Rathova propuštění už soud rozhodl. Ve vazbě zůstane

Praha – Pražský krajský soud rozhodl v neveřejném zasedání o stížnosti, kterou státní zástupce napadl propuštění poslance Ratha z vazby na kauci. Soud ale verdikt nezveřejní, dokud jej nedostane i Rath a jeho obhájci. Podle informací České televize ale z korupce viněný politik ve věznici zůstane.

„K obsahu rozhodnutí Krajského soudu v Praze ani o jeho důvodech nemohu poskytnout žádné informace, a to až do doby, kdy bude písemné rozhodnutí krajského soudu doručeno všem oprávněným osobám,“ konstatovala mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová. Rozhodnutí zatím nemá ani Rathův advokát Roman Jelínek.

Soud posuzoval dvě stížnosti státního zástupce, a sice proti připuštění dvoumilionové kauce, kterou okresní soud za propuštění Ratha stanovil, a proti samotnému rozhodnutí o propuštění. Rodina bývalého středočeského hejtmana Ratha přitom kauci již dříve složila.

Podle mluvčí soud vyhotoví písemné rozhodnutí a vrátí spis Okresnímu soudu Praha-východ, aby usnesení rozeslal dotčeným stranám. Spis hodlá odvolací soud odeslat nejpozději začátkem příštího týdne.

Rath má nového asistenta. Dostává od státu 35 tisíc měsíčně

Před nedávnem se novým asistentem vězněného poslance stal majitel realitní kanceláře Roman Klabouch, který mezi jinými nabízí k prodeji i pozemky v Buštěhradě. „S panem Rathem to nijak nesouvisí, já jsem tam ani nikdy nebyl, ty pozemky neznám, já je pouze inzeruju,“ řekl pro ČT nový Rathův asistent.

David Rath ve vazbě zůstává (zdroj: ČT24)

Klabouch vystřídal syna Rathovy přítelkyně Davida Horkého, který byl ve funkci asi dva měsíce. Česká televize v Rathově poslanecké kanceláři opakovaně nikoho nezastihla, na dveřích není ani popiska. Přitom stát dává na platy Rathových asistentů každý měsíc 35 tisíc korun, dalších zhruba pětatřicet tisíc měsíčně stojí daňové poplatníky pronájem kanceláře a telefony.

Celý Rathův spis týkající se údajně zmanipulovaných zakázek ve středních Čechách má přes sto příloh, státní zástupce Petr Jirát proto odhaduje, že soudní jednání nezačne dříve než v květnu.