Palacha a Komenského má připomínat kalendář

Praha – Poslanci se shodli na novele zákona, který vyzdvihuje 16. leden v upomínku na smrt Jana Palacha a 28. březen, kdy se narodil Jan Ámos Komenský. Obě data mají získat status významných českých dnů. Naopak v dolní parlamentní komoře neuspěl návrh poslance ČSSD Ladislava Šincla, podle něhož by lidé měli mít volno v pátek či v pondělí, pokud státní svátek připadne na sobotu nebo neděli.

Předkladatelka návrhu Jana Černochová (ODS) uvedla, že nový významný den 16. ledna by byl „projevem úcty k heroickému činu mladého studenta v boji proti totalitnímu režimu a za národní suverenitu cizí mocností okupovaného státu“. Podotkla, že Palachův pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž Čechoslováci masovou účastí jednoznačně deklarovali nesouhlas s dobovou politickou realitou.

V prvních dvou kolech projednávání novely zpochybnil vnímání Palacha jako bojovníka proti totalitě někdejší předseda komunistů Miroslav Grebeníček, v rámci závěrečného schvalování už ale nevystoupil. Sněmovní školský výbor do novely doporučil přiřadit ještě den připomínající narození „učitele národů“ Komenského, Černochová s tím předem souhlasila.

Vězeňské službě vetkli zákonodárci větší pravomoc

Sněmovna také schválila novelu, která dává Vězeňské službě větší pravomoci při vyšetřování trestných činů a přestupků spáchaných ve věznicích. Dozorci a justiční stráž by také měli mít díky normě možnost použít vůči vězňům širší škálu donucovacích prostředků než dosud. Norma míří k posouzení do Senátu.

Co se ještě událo ve sněmovně:

  • Novelu loterijního zákona, kterou předložil Ústecký kraj, poslanci zamítli. Návrh se chtěl vypořádat s nedostatky platné právní úpravy i s dalšími nedostatky, které do loterijního zákona údajně vnesla schválená novela z roku 2011. Sněmovna ale mezitím schválila další změny v regulaci hazardu v daňové reformě.
  • Sněmovna také schválila změnu pravidel pro ukládání těžebního odpadu. Novelu zákona po Česku požaduje Evropská komise, podle které dosavadní úprava nenaplňuje směrnici přijatou před sedmi lety.
  • Opoziční ČSSD se nepodařilo prosadit návrh, aby poslanci jednali o zřízení vyšetřovací komise k fotovoltaice. Premiér Petr Nečas (ODS) vidí za solárním boomem zákon schválený před osmi lety za vlády v čele s ČSSD. Sociální demokracie jej v případě neúspěchu na další schůzi dolní komory podá i po volbách.