Rathova rodina mluví o jeho vazbě jako o šikaně

Praha – Někdejší středočeský hejtman David Rath je už skoro rok ve vazbě a zřejmě si tam ještě nějakou dobu pobude. Poslancův otec Ratmír Rath České televizi řekl, že to vnímá jako šikanu. Krajský soud v Praze totiž včera v neveřejném zasedání rozhodl o stížnosti, kterou státní zástupce napadl Rathovo propuštění na kauci. Verdikt oficiálně nesdělil, Rath ale vazbu neopustil.

„Solidní soud by to neuznal, jsem z toho smutný. Jediné štěstí je, že za ním mohou chodit děti, jednou za čtrnáct dní asi na půldruhé hodiny mají tátu,“ řekl ČT Rathův otec. Rath si na vazební podmínky opakovaně stěžuje, na svobodu se ale nejspíš jen tak nedostane. V přípravném řízení může být ve vazbě sice maximálně jeden rok, pokud se do té doby ale dostane kauza k soudu, je vazební lhůta ještě delší. „V případě obviněného Ratha je maximální lhůta trvání vazby tři roky,“ sdělil soudce Okresního soudu Praha-východ Jiří Wažik. Kdy proces s Rathem začne, zatím jisté není. Státní zástupce by měl podle posledních informací podat obžalobu příští týden. 

Dlouhodobé pobyty ve vazbě nejsou neobvyklé. Podle advokáta Oldřicha Choděry to je tím, že u hospodářských deliktů se musí shromažďovat celá řada důkazů, jako jsou účty, faktury, smlouvy, což trvá značnou dobu. Déle než rok si ve vazbě pobyl například podnikatel Tomáš Pitr nebo šéf zkrachovalého H-Systemu Petr Smetka, oba tam strávili dva roky, lékař Yekta Uzunoglu dokonce 2,5 roku. 

Rath, který je ve vazbě od loňského května, se v ní nachází ze dvou důvodů - kvůli obavě, že by mohl utéct, a kvůli možnému pokračování v trestné činnosti. Okresní soud ale začátkem března rozhodl o přípustnosti nahrazení útěkové vazby kaucí, druhý důvod již podle soudu netrvá. Rodina dvoumilionovou kauci uhradila, státní zástupce ale proti rozhodnutí podal stížnost.

Policie poslance obvinila loni v květnu z přijetí sedmimilionového úplatku. Rath si údajně vzal peníze za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Podle žalobce si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal prý přes 16 milionů. Policie Ratha a dalších deset spoluobviněných navrhla začátkem března obžalovat. Rath, kterému hrozí až dvanáctiletý trest vězení, obvinění odmítá.