Registr vozidel jede pod novým správcem zatím bez problémů

Praha - Centrální registr vozidel fungoval bez problémů, některá pracoviště si při spuštění po dvoudenní odstávce pouze stěžovala na pomalejší tisk. Především v Praze ale čelí kvůli dvoudenní přestávce náporu řidičů. Registr byl mimo provoz od úterka kvůli změně správce. Funkčnost systému se ale zřejmě naplno vyzkouší až v pondělí. Ve čtvrtek a v pátek totiž většina registrů nemá úřední den.

Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold prohlásil, že přepážky žadatele standardně odbavovaly. "K úspěšnému spuštění registru došlo přesto, že dosavadní dodavatel systému nespolupracoval a původní aplikaci ministerstvu dopravy odmítl vydat. Ministerstvo dopravy
bude spolu s novými provozovateli pracovat na postupném vylepšení registru," řekl.

Resort přiblížil provoz na registrech, do dnešních 15:30 bylo podle něj zaregistrováno 1 715
nových vozidel a vyměněno 314 registračních značek. Průměrný počet přihlášených uživatelů byl 490. Všechny registry v hlavním městě mimořádně otevřou i v pátek, úředníci budou žadatele odbavovat od 7:00 do 14:00.

Výjimečně registr otevřeli i v Brně. „Problémy se systémem nejsou. Ráno přišlo asi 30 lidí, kteří byli hned obslouženi. Všechno funguje,“ uvedl dopoledne vedoucí Odboru dopravně správních činností brněnského magistrátu Ladislav Prudil. Bez potíží fungoval dopoledne registr i v Ostravě. Podle vedoucího dopravního odboru Dalibora Mozdřeně dokonce systém běží o poznání rychleji než ten předchozí.

Lukáš Hampl, náměstek ministra dopravy: „Věříme, že systém je natolik naddimenzován, aby vydržel i pondělní provoz.“

Potíže nehlásí ani pracovníci registru vozidel v Olomouci, Prostějově, Liberci, Jihlavě, Jablonci nad Nisou nebo ve Zlíně. „Na pokyn ministerstva dopravy jsme včera v osm hodin večer provedli zkoušku systému a ta dopadla dobře. Dnes ráno systém také funguje bez problémů,“ řekl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. 

Úterní a středeční zkoušky chodu registru se ale neobešly bez potíží. Problémy se například vyskytly při tisku technických průkazů, kdy se změněné informace neukládaly do systému, a při komunikaci s evropskou databází odcizených vozidel. Podle ministerstva dopravy šlo o chyby, které se podařilo odstranit ještě v průběhu středy. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura po včerejším jednání vlády problémy registru odmítl, právě kvůli systémové odstávce. „Je technologická přestávka. Když ten systém neběží, nemůže mít problémy,“ řekl Stanjura.

Registr vozidel
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Centrální registr vozidel má nového správce

Nově se na fungování registru podílí společnost ICZ a Telefónica 02, která zajišťuje přenos dat. Nahradily bývalého dodavatele, kterým byla společnost ATS-Telcom. Ta problémový systém pro ministerstvo dopravy spravovala od loňského léta.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od resortu vnitra loni 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. I když resort stejný scénář neočekává, řidičům doporučuje, aby přišli až odpoledne nebo jeho návštěvu odložili na příští týden.