Muže z Moravy policie podezírá ze znásilnění několika dětí

Ostrava - Policie dopadla muže, kterého podezřívá, že v Moravskoslezském kraji znásilnil nebo se pokusil znásilnit šest dívek ve věku od sedmi do deseti let. Pět případů se stalo před pěti lety, poslední před 14 dny. Muž se pod tíhou důkazů přiznal. Je ve vazbě a hrozí mu až 12 let vězení.

Podle policie je pachatelem třicetiletý muž s vyšším vzděláním z Českého Těšína na Karvinsku, kde se stala polovina případů, včetně toho posledního. Poprvé pachatel třikrát útočil na podzim roku 2007 ve Frýdku-Místku, další útoky přišly na jaře 2008. Násilník si na velkých anonymních sídlištích vybíral děti, které se vracely ze školy. Z žádného podobného jednání nikdy dříve obviněn nebyl.

Intenzita jeho útoků se stupňovala. „Začínal od nějakých letmých pokusů o fyzický kontakt s těmi oběťmi, a nadále vystupňoval své jednání, až poté docházelo ke konkrétním sexuálním praktikám v bytech u těch poškozených,“ uvedla vyšetřovatelka Marcela Musálková. 

Podle redaktora ČT Jiřího Loučky přišli muži na stopu policisté z Českého Těšína, kde se stal poslední případ, nápadně podobný předchozím pěti. Muž si vyhlédl na sídlišti 9letou dívku, které pak namluvil, že si chce u ní doma odskočit na toaletu, protože známí, ke kterým šel, nejsou doma. V prázdném bytě ji ale znásilnil. Podle psychologů slušně vychované dítě v případě, že je osloveno s takovou záminkou, cizího člověka domů bezelstně pustí.

Případ je podle policistů výjimečný kvůli množství sexuálních útoků na děti, které jeden pachatel spáchal, i kvůli tomu, po jaké době se ho podařilo vypátrat. Pátrání bylo mimořádně obtížné, protože policie měla zpočátku velmi málo stop a žádné svědky. Vycházelo se tak jen z výpovědí dětí, které ale byly ve stresu a řady věcí si ani nestihly všimnout. 

Policisté před pěti lety spustili masivní kampaň na školách v kraji a zveřejnili i portrét pravděpodobného pachatele, ale přes odezvu mezi lidmi se tehdy násilníka nepodařilo vypátrat. V dalších letech se podobný případ neobjevil, až před 14 dny.

Pachatel je svobodný a bezdětný. Jeho duševní stav vyšetří psychologové i sexuologové. Podle vyšetřovatelky pachatel sice nejprve zapíral, byl překvapen, že se kriminalisté dostali až k němu, ale poté, co mu byly předloženy jednoznačné důkazy, se ke všem šesti napadením přiznal. 

Muže z Moravy policie podezírá ze znásilnění několika dětí (zdroj: ČT24)