V Praze ubývá skimmingu, pachatelé se přesouvají jinam

Praha – Přestože nedávný průzkum ukázal, že v evropských zemích přibývá nelegálních zařízení, která při nákupu benzinu nebo jízdenek kradou údaje z bankovních karet, na území Prahy případů skimmingu ubývá. Nejde ale o žádnou výhru pro obyvatele ČR, pachatelé se totiž přesouvají na jiná místa v zemi. Případy skimmingu lze zaznamenat v současnoti třeba v Brně, Břeclavi, Českých Budějovicích i dalších městech.

Kriminalistům v hlavním městě se vloni podařilo objasnit více než polovinu všech nahlášených případů. Policisté navíc pravidelně komunikují s FBI. Právě ve Spojených státech a dalších zámořských zemích následně pachatelé vybírají peníze z českých účtů.

V roce 2013 se podařilo odhalit šest skupin. Vyšetřovatelé pachatelům přičetli škodu zhruba 18 milionů korun, které se údajně pokusili odčerpat z účtů. Letos už kriminalisté dopadli tři gangy a všechny přímo při činu. Další dva případy kriminalisté zatím vyšetřují.

„Nejdůležitější je stále prevence, to znamená v průběhu nebo před výběrem zkontrolovat bankomat a při zadávání důsledně krýt PIN,“ zdůraznil pro ČT Michal Ihnát z odboru hospodářské kriminality.