Klausovou a Remka jedině výměnou za Vondru, připouští prý Schwarzenberg

Praha - Prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se stále nemůžou shodnout na obsazení postů velvyslanců. Podle dnešního Práva by mohl Karel Schwarzenberg souhlasit s vysláním bývalé první dámy Livie Klausové na Slovensko a Vladimíra Remka do Ruska výměnou za post pro Alexandra Vondru v Izraeli.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg by v Izraeli rád viděl Alexandra Vondru. Výměnou za něj by možná akceptoval nominaci europoslance za KSČM Vladimíra Remka do Ruska a Livie Klausové na Slovensko. Oba totiž prosazuje prezident Miloš Zeman. „Remek je rozumný člověk, zná a má zkušenosti z Ruska. Mohu si to představit, ale uvidíme, jestli se pan prezident uvolí a schválí velvyslance. Pak navrhnu také Remka,“ vysvětlil Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg doteď odmítal i vyslání bývalé první dámy na Slovensko. „Paní Livia nikdy nesloužila na diplomatickém postu. Nestačí si myslet, že když uspořádám večeři, tak je moje práce velvyslance naplněna. Dneska je práce velvyslance velice speciální, musíte být na to vyškolen, a to paní Klausové chybí,“ podotkl.

Vondra je podle Schwarzenberga osvědčený diplomat

Vondra je podle Schwarzenberga osvědčený diplomat, který působil ve Washingtonu a byl náměstkem ministra zahraničí.

Ještě v únoru média spekulovala o tom, že Vondra má nastoupit do dozorčí rady Českého Aeroholdingu, který zastřešuje státní společnosti působící v oblasti letecké přepravy a souvisejících službách. O angažmá někdejšího místopředsedy občanských demokratů se spekulovalo řadu týdnů. Od ledna 2013 je ve vedení Českého Aeroholdingu bývalý rebelující poslanec za ODS Ivan Fuksa, který neúspěšně kandidoval proti Petru Nečasovi na dušičkovém kongresu strany loni v listopadu. Psal o tom server Česká pozice.

Alexandr Vondra
Zdroj: Tomáš Krist/ISIFA

Prezident Zeman zatím nechce udělit pověřovací listiny několika velvyslancům, které navrhl ministr zahraničí a schválila je vláda. „Já jsem, jak známo, odmítl tuto zprávu komentovat a vzal jsem na vědomí, že pan Schwarzenberg každý den vydává veřejná prohlášení,“ řekl prezident. O Vondrově návratu do diplomacie se mluvilo už po jeho loňském odchodu z postu ministra obrany. V současnosti je členem dozorčí rady Českého Aaeroholdingu.

Reportáž Anny Rackové (zdroj: ČT24)