V dubnu už vylezeme od kamen, venku se ale moc neohřejeme

Praha – V průběhu měsíce dubna už se bude podle meteorologů konečně pomalu oteplovat. V nejbližších čtyřech týdnech by se ale teplota měla blížit v průměru jen k 9,4 stupně Celsia. Nejtepleji bude v třetím dubnovém týdnu, poté se opět mírně ochladí.

Příští týden by už mohl přinést polojasnou oblohu. Nejvyšší denní teploty ukáže zpočátku teploměr okolo 4 až 9 stupňů, ve druhé polovině týdne 10 až 15 stupňů. Období od 8. dubna do 5. května bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ale teplotně podprůměrné a srážkově průměrné. Příští týden by měl být o něco sušší, naopak více srážek očekávají meteorologové v týdnu od 15. dubna.

Meteorologové už dříve uvedli, že duben začal rekordně chladným počasím. Nejnižší zaznamenanou dubnovou teplotu hlásila v pondělí 1. dubna například stanice Krásné Údolí na Karlovarsku, kde bylo minus 10,3 stupně Celsia. Ještě chladnější bylo úterý, které přineslo dosud nejnižší dubnové teploty třeba ve Frenštátu pod Radhoštěm, minus 12,9 stupně.

Začátek měsíce přinesl na některých stanicích i rekordní sněhovou pokrývku, dosavadní dubnové sněhové maximum zaznamenala například Světlá hora na Bruntálsku, 30 centimetrů, Měděnec na Chomutovsku, 29 centimetrů nebo Opava, 28 centimetrů.