Děti už možná nebudou platit 100 korun za den v nemocnici

Praha - Zrušení poplatků pro děti v nemocnicích má velkou šanci projít. Česká televize zjistila, že plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera zrušit stokorunový poplatek za den podporuje nejen opozice a Hegerova TOP 09, ale proti se úplně nestaví ani ODS. Návrh dá ministr vládě společně s balíčkem změn ve veřejném zdravotním pojištění. Kabinet by ho měl projednat během května.

Pokud by změna prošla, týkala by se platební výjimka všech dětí už od začátku příštího roku. Dosud nemusí v nemocnicích platit pouze novorozenci. TOP 09 přitom Hegerovi v minulosti podobné plány několikrát zakázala. „Chápu ministra zdravotnictví, kterému leží na srdci zdraví každého dítěte víc než výběr z těchto poplatků,“ tvrdí nyní ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

ODS návrh zcela neodmítá, zastává ale zdrženlivý postoj. Poslanec a šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) se domnívá, že u každého takového návrhu je potřeba znát ekonomickou analýzu. Sociální demokraté mají naopak zcela jasno. „Pokud ministr Heger přijde s návrhem, kde bude rušit vlastní nesmyslné reformy, určitě to sociální demokracie podpoří,“ reagoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nemocnice by kvůli odpuštění poplatků ročně přišly o 100 milionů korun. Například největší česká nemocnice v pražském Motole by přišla o 10,5 milionu. Podle jejího ředitel Miloslava Ludvíka by se s tím ale dokázala bez větších problémů vyrovnat. Zrušení poplatků pro děti by totiž zároveň pomohlo sociálně slabým rodinám, jejichž děti dlouhodobě leží v nemocnici. „Je to velmi značná sociální úleva. Případ, kdy musí matka za hospitalizaci dítěte zaplatit osmnáct tisíc korun, to je opravdu už na hraně,“ řekl ČT.

Ředitel FN Motol: Regulační poplatky u dětí nedávají žádný smysl

Někteří rodiče ale za své děti platí ještě mnohem vyšší částky. Syn Radky Růžičkové už například leží sedm let v nemocnici s těžkou metabolickou vadou. Nejdřív za jeho pobyt neplatila nic. Od ledna 2008 už to bylo ročně skoro 22 tisíc korun, od prosince 2011 pak víc než 36 tisíc. Rodiče platí tisícikoruny i po těžkých úrazech. „Někdy je nám maminek a tatínků líto. Pokud je hospitalizace čtyři, šest týdnů, tak ta suma je poměrně velká,“ podotkl přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie Thomayerovy nemocnice Petr Havránek.

Regulační poplatky u dětí navíc podle Ludvíka nedávají žádný smysl: „Žádné dítě do nemocnice dobrovolně nechce, nehlásí se sem, takže stokoruna za den je vždy likvidační a máme s tím obrovské problémy.“ Peníze, o které by nemocnice zrušením poplatků pro děti přišla, se podle něj dají získat například zvýšením výnosů z nadstandardních pokojů nebo stravy. 

Jak se měnily a rušily poplatky ve zdravotnictví

  • leden 2008: pacienti začali platit 30 korun u doktora, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun na pohotovosti
  • srpen 2008: stát zrušil poplatky za pobyt novorozenců v porodnici a od placení osvobodil i dárce orgánů
  • duben 2009: u dětí do osmnácti let stát zrušil poplatek za návštěvu lékaře
  • prosinec 2011: pobyt v nemocnici podražil na 100 korun za den
  • leden 2012: 30 korun už se neplatí za položku na receptu, ale za recept jako celek
Zrušení poplatků pro děti v nemocnicích má velkou šanci projít (zdroj: ČT24)