„Je tu jaro a je potřeba skončit s Nečasem,“ znělo Václavským náměstím

Praha – Podle hnutí nespokojených občanů Holešovská výzva vládne v tomto státě mafie, tvrdý byznys a monetarismus. Zapomíná se tu na lidskou tvář a na to, že politika má být pro lidi, a ne proti nim. Na Václavském náměstí proběhla další ze série demonstrací, na které se sešlo asi pět set lidí. Dnešní protest nazvaný Soumrak kmotrům má za cíl ustavení dočasné občanské vlády, ta stávající by měla podat demisi. Akci nazvanou Soumrak kmotrů organizovaly i další spřízněné iniciativy. Podle ČSSD ale podobné akce vládě spíše pomáhají.

Pokud vláda nebude na demonstraci reagovat a nebude chtít vyjednávat o svém odchodu, je Holešovská výzva připravena v nadcházejícím týdnu blokovat přístup ministrů do Úřadu vlády. Demonstrovat chce hned v pondělí.

Současná vláda ztratila podle protestujících legitimitu i tím, že součástí koalice je strana LIDEM, která se neúčastnila posledních sněmovních voleb. Předsedkyně strany Karolína Peake uvedla, že organizátory výzvy lze s trochou odvahy nazvat nebezpečnými magory. „Jejich protest nesměřuje jen proti vládě, ale hlavně proti principům demokratické společnosti,“ uvedla.

Holešovská výzva na činnost podle svých zástupců dostává příspěvky od příznivců. V médiích se spekuluje například o předsedovi Věcí veřejných Vítu Bártovi, který se demonstrace zúčastnil. Ten se k tomu ale nevyjádřil. Na Václavském náměstí promluvil i nezávislý senátor Tomio Okamura.

Tomio Okamura, nezávislý senátor:

„Dvacet let tady něco budujeme a přitom jsme stále na začátku. Stát je tak rozkradený, že je chudší než kostelní myš. Máme tisíc důvodů nevěřit politikům. Máme pocit, že nejsme ve své zemi pány, že za nás vládnou jiní, kteří nás okrádají. Problémem dneška je to, že téměř nikdo není za to, co dělá, odpovědný.“

Z Ostravy přijelo speciálně vypraveným vlakem jen šestnáct protestujících

Dopoledne začali demonstranti odjíždět do Prahy z různých koutů republiky. Z Ostravy objednali organizátoři protestu dokonce zvláštní vlak Leo Express, to ale skončilo neúspěchem. Do metropole totiž přivezl ani ne dvacítku lidí. Malý zájem o demonstraci v Ostravě vysvětlili zástupci místních odborových organizací – huťaři ani těžaři o ní totiž vůbec nevěděli. Ačkoli představitel odborů OKD zdůraznil, že podporuje každou akci proti vládě, o této se vůbec nedozvěděl.

Příznivci Holešovské výzvy žádají po vládě demisi

„Hlavním úkolem nové občanské vlády bude příprava předčasných voleb, které včlení do našeho politického systému prvky přímé demokracie - referenda, odvolatelnost politiků, přímou volbu poslanců, hejtmanů, starostů. Dále budeme usilovat o obnovu soběstačnosti naší země v tradičních odvětvích… Cílem těchto opatření je zlepšení životních podmínek obyvatel České republiky,“ uvádí výzva na svém webu.

Podle politologa Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka tak Holešovská výzva směřuje k odstranění zastupitelské demokracie, její cíle se nemění. Současně však připustil, že není jasné, k čemu by chtěla směřovat potom. Sama výzva podle Kopečka zprvu výrazně pohnula veřejným míněním, později její vliv upadal. „To, co se děje od vzniku výzvy v loňském v roce, je pokles zájmu, pokles něčeho, co by se dalo brát jako viditelnost, jako schopnost ovlivňovat veřejný prostor,“ uvedl politolog.

Holešovská výzva svými neúspěšnými akcemi vládě spíš pomáhá, tvrdí šéf ČSSD

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky akce iniciativy Holešovská výzva kabinetu Petra Nečase spíše pomáhají. Chaoticky pořádané demonstrace na podporu protichůdných a nerealistických cílů mohou totiž podle něj legitimní odpor proti vládní politice v očích veřejnosti zesměšnit a zdiskreditovat.

Sobotka souhlasí s protivládními demonstracemi jako důležitým podpůrným prostředkem k dosažení pádu špatné vlády a jako signálem nespokojenosti občanů. Musí být podle něj ale dobře zorganizovány a musí mít skutečnou, nikoliv jen smyšlenou podporu občanů. Dodal, že Nečasovu vládu je nutné odmítnout jen demokratickou cestou, a to vyjádřením nedůvěry ve sněmovně a uspořádáním nových voleb. Podle Sobotky aktivisté spojení s Holešovskou výzvou odmítají demokratický systém založený na soutěži politických stran, aniž navrhují jiný vládní systém, který by se kdekoli na světě osvědčil.