Müllerová premiéra neposlechla, návrh na konec sKaret nepředloží

Praha – Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) nepředloží vládě návrh, který by znamenal ukončení projektu sKaret. Řekla to v Otázkách Václava Moravce s tím, že ji k tomu vede odpovědnost za smlouvy s Českou spořitelnou, které podepsali její předchůdci. Premiér Petr Nečas (ODS) přitom na poslední schůzce ministryni doporučil, aby projekt ukončila. Vláda bude o sKartách jednat ve středu. „To, zda nakonec dospěje k jinému závěru, už je věc týmového rozhodnutí vlády,“ dodala ministryně. Podle svých slov ale bude do poslední chvíle doufat, že vláda sKarty nezruší.

„Čtyři měsíce konzistentně postupuji v přípravách novely zákonů, které ovlivňují užívání sKarty tak, aby to bylo v souladu… Nemohu předložit návrh, který by ukončil projekt sKaret, jak to požadoval pan premiér,“ uvedla Müllerová. Nečas podle ní navíc hovořil zejména za ODS, TOP 09 totiž s koncem projektu nesouhlasí. Šéfka nejmenší koaliční strany LIDEM Karolína Peake se ale dnes za Nečase postavila. „Pokud nebudou předložena jasná čísla dokazující smysluplnost a výhodnost projektu sKarta pro stát a daňové poplatníky, nemá cenu se dál trápit a je na místě projekt ukončit,“ uvedla v prohlášení.

Ludmila Müllerová: „Pana premiéra samozřejmě problémy vedou k úvaze, že vzhledem ke ztrátě politických bodů by bylo snad lepší ten projekt ukončit.“

Postup zavedení sKarty nebyl podle Müllerové nejšťastnější, snaží se ale vést s uživateli sKaret dialog a vyjít jim vstříc. Podle návrhu, který jde do vlády, by karta měla být dál průkazkou příjemců dávek, bankovní služby by měly být dobrovolné a měla by zůstat otevřená možnost dalších funkcí. Díky čipu, který je v sKartě zabudován, by například zdravotně postižení v budoucnu nemuseli docházet na úřady práce, protože by se mohli vzdáleně připojit doma z počítače. Spořitelna přistoupila i na posílání složenek poštou. „Nedomnívám se, že by osoby se zdravotním postižením byly dnes obtěžovány sKartou,“ podotkla ministryně.

Müllerová ale zároveň připustila, že úspory, které v souvislosti se zavedním sKaret avizoval bývalý ministr Jaromír Drábek (TOP 09), „zcela nepochybně nemohou dosáhnout takové výše, tedy zmiňovaných 250 milionů korun“. TOP 09 přesto na pokračování projektu trvá. Předseda strany Karel Schwarzenberg už dříve řekl, že by se ukončením sKaret vyhodily do vzduchu miliardy. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes uvedl, že výplata dávek v minulosti zatěžovala státní rozpočet částkou ve výši zhruba 200 milionů korun: „Teď zatěžován není.“

image_454862
Zdroj: ČT24

Česká spořitelna už do sKaret investovala asi 300 milionů. Kolik peněz by v případě zrušení projektu požadovala, ale do rozhodnutí vlády komentovat nechce. Müllerová dnes uvedla, že se bude velmi bránit tomu, aby šly případné kompenzace za jejím ministerstvem. Banka by podle ní měla požadované náklady adresovat do Strakovy akademie. 

sKarty ale od počátku kritizuje opozice. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) by měl být projekt ukončen. Šel by klidně i do soudního sporu, protože smlouva s Českou spořitelnou podle něj neměla být vůbec uzavřená, neboť je v rozporu s naším právním řádem. „Bylo by dobré, kdyby proběhlo i jednání Ústavního soudu, kde je návrh skupiny senátorů na zrušení sKaret,“ dodal.