Kalousek údajně podváděl s fakturami, soud startuje

Praha – Případ údajných pojistných podvodů, do kterého je podle žalobce zapleten i zastupitel za ODS a zpěvák Jan Kalousek, začal rozplétat Obvodní soud pro Prahu 1. Obvinění spadlo na šestnáct lidí, s advokáty a veřejností zcela zaplnili největší místnost v budově soudu. Policie podezírá z podvodů celkem dvacet lidí, čtyři ale soud vyloučil ze společného jednání. Kalousek se měl podle obžaloby podílet na machinacích s fakturami, které několik let prováděl dnes již neexistující autoservis. Hudebníkovi hrozí až tři roky vězení, kvůli obžalobě už se ale vzdal placené funkce předsedy výboru pro informatiku a evropské fondy pražského zastupitelstva.

Soud začal o půl hodiny později oproti stanovenému času, další půlhodinu pak soudkyně usměrňovala zasedací pořádek v síni. Největší místnost v budově nakonec lidé zaplnili do posledního místa.

„Já celkem nemám, co bych k tomu řekl. Já jsem si nechal opravit auto a teď tu sedím,“ uvedl obviněný Kalousek při odchodu ze soudní síně. Dodal jen, že vše ostatní se bude odvíjet od průběhu a výsledku projednávání.

Ať rozhodne soud, komentuje kauzu Kalousek

Jan Kalousek se podle policie zapletl do nekalých praktik jednoho z autoservisů. Ten měl vést dvojí účetnictví - jedno pro finanční úřad a druhé pro pojišťovny. Vyšetřovatelé vyčíslili škodu až na 50 milionů korun. V případu přitom figuruje několik desítek lidí.

Bývalý rocker Jan Kalousek byl jedním z lídrů ODS v pražských komunálních volbách 2010 - tím pádem i jedním z kandidátů na primátora. Ve volbách sice uspěl, později byl ale obžalován z pojistného podvodu, kvůli tomu pozastavil členství v ODS a odstoupil z placeného postu předsedy výboru pro informatiku a evropské fondy na magistrátu. Mandátu zastupitele se ale odmítl vzdát.
Zdroj: ČT24

Kalousek se měl se servisem dohodnout, že navýší fakturu za opravu vozu. To ale zastupitel odmítá. Za vyřešení celé kauzy bude považovat až výsledné rozhodnutí nezávislého soudu. Kvůli kauze už se vzdal funkce předsedy výboru pro informatiku a evropské fondy pražského zastupitelstva. Na pražském magistrátu Kalousek působí od podzimu 2010. ODS ho tehdy těsně před volbami dosadila na místo lídra jedné z kandidátek.