Registr vozidel padl těsně před koncem pracovní doby

Praha - Registr vozidel, který po dvoudenní odstávce v minulém týdnu dnes poprvé otevřel všechna svá pracoviště, fungoval po celý den bez problémů, teprve před pátou přestal odbavovat žadatele. Důvodem bylo přerušené spojení s databází hledaných vozidel. Výpadek hlásili úředníci z Prahy, Kladna nebo ze Zlína. Problém byl zhruba po třech hodinách odstraněn.

„Nemůžeme přihlašovat vozidla, protože nefunguje pátrání,“ řekl vpodvečer vedoucí dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík. V Praze se podle něj nepodařilo odbavit na 80 žadatelů. Na odstranění problému v současnosti pracuje policejní prezidium, které databáze s odcizenými vozidly spravuje.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda nevznikl dnešní problém v samotném centrálním registru ale právě v policejních databázích, které spravuje Česká pošta. Ta podle ministerstva dopravy na odstranění problému pracuje. Bez ověřování údajů v těchto systémech úředníci nesmějí velkou část úkonů provádět, zopakoval Neřold. Výpadek spojením registru vozidel s policejními databázemi potvrdil i mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Podle něj jde o problém v infrastruktuře, samotné databáze fungují bez problémů.

Podle ministerstva dopravy se dnes na registrech vozidel uskutečnilo na 20 000 transakcí. Na 1 800 žadatelů dnes odbavili například v Praze, klidný průběh až do odpoledních hodin hlásila i ostatní města. V Jihlavě dnes odbavili na 200 žadatelů, což podle vedoucího úseku vozidel Petra Jelínka odpovídá běžnému pondělnímu provozu.

Registr vozidel loni v pololetí převzalo od ministerstva vnitra do své správy ministerstvo dopravy, poté se potýkal s výpadky a zpomalilo se jeho fungování. Od letošního dubna provoz registru nově zajišťují společnosti ICT a Telefónica, které jej převzaly od ATS-Telcom. Právě kvůli tomu byl registr v úterý a ve středu minulého týdne mimo provoz, testovalo se jeho fungování. Spuštěn byl ve čtvrtek, nebyl ale zcela zatížen, protože v provozu byla jen asi čtvrtina registračních pracovišť. 

Úterní a středeční zkoušky chodu registru se ale neobešly bez potíží. Problémy se například vyskytly při tisku technických průkazů, kdy se změněné informace neukládaly do systému, a při komunikaci s evropskou databází odcizených vozidel. Podle ministerstva dopravy šlo o chyby, které se podařilo odstranit ještě v průběhu středy. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura ale po jednání vlády problémy registru odmítl, právě kvůli systémové odstávce. „Je technologická přestávka. Když ten systém neběží, nemůže mít problémy,“ řekl Stanjura.