Pátrání po lidech bude snazší, Schengen spouští nový systém

Praha - Pátrání po hledaných či pohřešovaných lidech by mělo být ode dneška ve státech schengenského prostoru jednodušší. Umožní to spuštění druhé generace takzvaného Schengenského informačního systému (SIS), který slouží k pátrání nejen po pohřešovaných dětech či hledaných lidech, ale i po odcizených autech, dokladech nebo zbraních. Nový schengenský systém nabídne mimo jiné i modernější technologii a efektivnější práci s biometrickými prvky.

„SIS II nabídne některé nové funkce, například přímou dostupnost biometrických prvků (fotografie, otisky prstů), nové druhy záznamů (plavidla a letadla),“ informovala mluvčí ministerstva vnitra Denisa Čermáková. Podle ní bude možné skrze nový systém vydat i evropský zatykač, čímž odpadne nutnost jeho zasílání poštou mezi justičními orgány.

Původně měla být tato verze spuštěna v roce 2007. „Problém byl v tom, že systém vyvíjela Evropská komise a uživateli byly členské státy. Velice dlouho byly spory o tom, jak má celý ten systém vypadat,“ dodal Michael Weis, vedoucí eskortní skupiny Národní centrály SIRENE. Došlo také k selhání systému při zátěžových testech, a proto se start projektu výrazně protáhl. SIS první generace funguje od roku 1995.

V cizině se ročně podaří vypátrat kolem dvou set zločinců

Schengenský informační systém je společná evropská pátrací databáze, která bezpečnostním složkám poskytuje informace o kradených věcech a hledaných či pohřešovaných osobách. „Systém funguje velice rychle. Policista může vyhlásit vozidlo, které někdo na ulici ukradl, a v rámci minut je tato informace k dispozici celé Evropě,“ upřesnil Weis.

Databáze, ke které se ČR připojila v roce 2007 svým vstupem do Schengenu, výrazně zlepšila možnosti policejní spolupráce se zahraničím. „Zatímco ještě v roce 2006 bylo pro ČR v cizině vypátráno jen 35 uprchlých zločinců, nyní je to ročně téměř 200,“ sdělila Čermáková. SIS detektivům pomohl například i při pátrání po kontroverzních českých podnikatelích Tomáši Pitrovi a Romanu Vaškůjovi.

Schengenský prostor
Zdroj: ČT24

Spolupráce ale prý funguje i opačně, v Česku bylo loni dopadeno téměř 300 mezinárodně hledaných lidí. „Díky SIS se podařilo mimo jiné vypátrat více než tisíc v naší republice odcizených vozidel, která se tak mohla vrátit ke svým majitelům,“ dodala mluvčí.

Systém nyní obsahuje přes 46 milionů záznamů, v roce 2007 to bylo o 30 milionů méně. Největší část databáze, která má téměř dva miliony údajů, tvoří odcizené nebo ztracené doklady. Záznamy jsou pro ostatní státy dostupné do dvou minut od jejich vložení.

Rozhovor s Michaelem Weisem (zdroj: ČT24)