Média prý zhoršují obraz Romů, ti zatím slaví

Praha - Média v Česku podle analýzy vládní agentury zhoršují obraz Romů v očích veřejnosti. Většinou prý zveřejňují materiály, které se týkají kriminality. Tato zpráva přišla právě v den romských oslav. Romové si dnes připomínají mezinárodní kongres Romů, který se uskutečnil roku 1971 poblíž Londýna. V Brně oslaví Mezinárodní den Romů neziskové organizace festivalem pod otevřeným nebem. Svátek představuje pro vládní instituce výzvu k užší spolupráci se samotným romským obyvatelstvem.

Analýza vládní agentury pro sociální začleňování tvrdí, že média zobrazují Romy stereotypně a přispívají ke zhoršení jejich obrazu v očích ostatních. Tři pětiny z 6 300 zpráv, které se od podzimu 2011 do konce loňského května ve sdělovacích prostředcích o menšině objevily, se dotýkaly kriminality. Analýza mapovala příspěvky v 19 denících, televizích, rádiích a na serverech po událostech na Šluknovsku, novoroční střelbě v Tanvaldu či po smyšleném napadení hocha v Břeclavi.

Romové
Zdroj: ČT24/www.isifa.com

Největší prostor zprávám o kriminalitě věnoval Blesk, následovaly server blesk.cz, televize Prima a Nova, dále i servery Novinky.cz a Lidovky.cz. Podle autorů se ve čtyřech pětinách zpráv o Romech mluvilo jako o pachatelích, jen v pětině jako o obětech. Podle vedení agentury se etnicita ve zprávách uvádí i tehdy, kdy nehraje žádnou roli, a to zvlášť u příspěvků o kriminalitě.

V Brně se slaví, rozličné workshopy a vystoupení jsou v plném proudu

Výsledky agentura zveřejnila u příležitosti dnešního Mezinárodního dne Romů. V Brně začaly od 11 hodin workshopy a vystoupení romských kapel a tanečních skupin. Součástí programu bude i ochutnávka tradičního romského jídla nebo košíkářská dílna.

„Každý rok pořádá oslavy více proromských a romských brněnských organizací. Celý den budou probíhat na náměstí Svobody, kde budou návštěvníkům k dispozici stánky jednotlivých organizací. Odpoledne od 15 hodin proběhne na hlavním pódiu kulturní program,“ říká Jana Poláková, pověřená vedením Muzea romské kultury. Cílem oslav je podle Polákové mimo jiné ukázat, že Romové jsou součástí naší společnosti.

Romská kultura
Zdroj: ČT24

Vládní instituce spatřují ve svátku výzvu k užší spolupráci s Romy

Dnešní datum připomíná památku prvního velkého mezinárodního kongresu Romů, který se uskutečnil 8. dubna 1971 poblíž Londýna. Během něj se stanovila podoba romské vlajky a romské mezinárodní hymny. Dnešní den je podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové pro vládní instituce výzvou k užší spolupráci s Romy.

Příležitostí pro to bude například Koncepce romské integrace pro období 2014–2020, jejíž příprava právě začíná. Zaměří se na integraci Romů v oblasti vzdělávání, zaměstnanosti, bydlení a zdraví. Koncepce bude sloužit jako základní strategický dokument na národní úrovni i ve vztahu k Evropské unii.

Minulý týden uspořádala u příležitosti Mezinárodního dne Romů Monika Šimůnková a kancelář Rady vlády ČR i setkání v Lichtenštejnském paláci v Praze. Připomenula zde represivní kroky minulých režimů negativně ovlivňující společenské postavení a svébytnost romského národa, ale především historické události významné v procesu jeho emancipace.