ODS v Ostravě chce Topolánkovi zrušit místní buňku

Ostrava - Oblastní rada ODS v Ostravě navrhla výkonné radě strany, aby zrušila místní buňku Ostrava-Centrum, jejímž členem je i bývalý předseda strany Mirek Topolánek. „Nejsou-li schopni někoho vyloučit, tak mu aspoň zruší místní sdružení. Vypovídá to o stavu a vnitřních mechanismech současné ODS,“ reagoval Topolánek. Informaci přinesl deník Právo. Výkonná rada by se mohla konat koncem měsíce. Podle předsedy sdružení Ostrava-Centrum Františka Šmehlíka jde o mocenský boj. Nepopřel, že by roli mohlo hrát i vyřizování osobních účtů z minulosti či fakt, že sdružení má kritické postoje k současné situaci v ODS.

„Doufám, že výkonná rada k tomu bude přistupovat s rozmyslem,“ uvedl Topolánek. Náměstek primátora Ostravy a předseda oblastního sdružení ODS Martin Štěpánek ale v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že Topolánkovo jméno nehraje v této záležitosti žádnou roli a jeho dalšímu působení v ODS nic nebrání. „Ať působí, kdekoliv bude chtít… Tím mediálním výstupem se ale zachoval velmi nekorektně,“ poznamenal.

Zrušením místní buňky ODS se podle Štěpánka zabývala oblastní rada už delší dobu: „Řešili jsme problém, že ODS dlouhodobě drží v rámci republiky systém jedno místní sdružení, jedna radnice. Pouze v obvodě Moravská Ostrava došlo k výjimce, že existovala dvě místní sdružení, která mezi sebou navíc nekomunikovala a nebyla se schopná domluvit ani na společné kandidátce.“

Důvodů, proč rada navrhla právě zrušení sdružení Ostrava-Centrum, je podle Štěpánka několik. „Moravská Ostrava existuje od samého počátku ODS, kdežto Centrum vzniklo jako jakýsi alternativní projekt v momentě, kdy určitá skupina lidí neprosadila svůj názor v rámci Moravské Ostravy,“ uvedl. Moravská Ostrava má podle něj zhruba 150 členů, Centrum asi 40. „Navíc Centrum deklarovalo, že se nechce podílet na příštích komunálních volbách, takže v tomto případě ztrácí své opodstatnění,“ dodal.

Lidé z napadené buňky hrozí odchodem

Pro zrušení buňky Ostrava-Centrum hlasovalo v pondělí všech 13 přítomných členů šestnáctičlenné rady. Pokud by návrh prošel i u vedení ODS, musí se členové buňky registrovat do jiné organizace, jinak jim zanikne členství ve straně. Štěpánek dodal, že už vyzvali Moravskou Ostravu a Přívoz, aby přijali co nejvíce členů: „Všichni mohou zůstat členy ODS, nevidím v tom problém.“

Šmehlík ale důvody pro zrušení odmítá. Čeká, že pokud k němu dojde, členové sdružení by spíš odešli z ODS, než se registrovali jinde: „Naše sdružení vzniklo před šesti lety kvůli nespokojenosti s tím, jak to ve sdružení Moravská Ostrava probíhalo,“ konstatoval. „Pokud by opravdu výkonná rada potvrdila tady toto rozhodnutí , řada členů nebo možná i většina ukončila členství v ODS.“

Celorepublikové vedení ODS slova o mocenském boji odmítá. „Já si nemyslím, že by se měla rušit sdružení zrovna v momentě, kdy se to někomu - jedné, či druhé straně - hodí,“ řekl první místopředseda strany Martin Kuba.

Topolánek kritizuje ODS soustavně

Bývalý premiér občanské demokraty delší dobu kritizuje. Naposledy se do strany a jejího předsedy Petra Nečase ostře pustil po mizivém zisku Přemysla Sobotky v prezidentských volbách. „Časy se mění. Já bych jako předseda po takovém výsledku byl už po politické smrti,“ uvedl tehdy pro ČT.

Loni v prosinci v rozhovoru pro Týdeník Euro zase prohlásil, že nemá v plánu zaplatit v březnu členský příspěvek: „Obávám se, že moje ochota zaplatit v březnu příštího roku další členské příspěvky, a tím demonstrovat pokračování svého členství, se bude limitně blížit nule.“ Na adresu ODS se vyjádřil kriticky i loni na listopadovém kongresu strany. Tehdy varoval, že se ODS stává malou stranou, a přirovnal ji k Titaniku.

Topolánek do ODS vstoupil v roce 1994 a v listopadu 2002 se po Václavu Klausovi stal jejím předsedou. Z čela strany odešel před volbami v roce 2010, a to i po nátlaku z řad vlastních spolustraníků. Nahradil ho Petr Nečas.