Heger i Nečas si vyzkoušeli pocity parkinsonika, pacientům slíbili pomoc

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podpoří léčebnou rehabilitaci pro pacienty s Parkinsonovou nemocí. Uvedl to po setkání se zástupci pacientů, kteří ministra navštívili a pomocí simulátoru v podobě tuhé rukavice mu dali zažít pocity parkinsonika. Heger si zkusil například rozkrojit bábovku nebo se napít ze sklenice s vodou. Od parkinsoniků dostal i kytici červených tulipánů, které se staly symbolem nemoci. Pacienti se na dnešek objednali také k premiéru Petru Nečasovi (ODS). I on jim slíbil, že bude problém chybějící rehabilitace řešit.

Podle místopředsedkyně Společnosti Parkinson Jany Večlové v České republice neexistuje síť center se zdravotníky vyškolenými pro péči o lidi s tímto nervovým onemocněním. Pacienti dostanou léky, ale nefarmakologická léčba nenavazuje. Lázeňskou léčbu dostanou jen jednou za život. O větší počet hrazených lázeňských pobytů usilovali parkinsonici už loni, při novelizaci vyhlášky se jim to ale nepodařilo.

Petr Nečas: „Jsem přesvědčený, že je to záležitost, která si zaslouží pozornost i v rámci systému sociálních služeb a dotací pro jednotlivé organizace. Je nezbytné postupovat tak, aby byla zajištěna péče pro naše občany, kteří jsou postiženi Parkinsonovou chorobou.“ 

Heger uvedl, že síť rehabilitační péče musí být pro tyto pacienty řešena koncepčně, za účasti příslušných odborných společností a pacientských organizací: „Jsem připraven takové jednání vyvolat.“ Simulátor v podobě tuhé rukavice už si v předchozích dnech zkusili i šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). „No, je to výkon,“ uznala ministryně poté, co si musela při snaze vypít sklenici vody pomoci druhou rukou.

Podle pacientů by v Česku mělo vzniknout v každém okrese i jedno rehabilitační centrum pro parkinsoniky. Zatím se jim podařilo prosadit, že budou certifikované kurzy pro zdravotníky. Vzor vidí v centrech v Německu, kde jsou proškolení zdravotníci a také neurolog, fyzioterapeut a logoped. Pro část pacientů totiž může být řešením hluboká mozková stimulace - po zákroku odcházejí po několika dnech domů. V Německu jsou přesunuti do rehabilitačních center, kde jim odborníci tři týdny nastavují léčbu na míru a projdou tam i rehabilitací. 

Parkinsonova nemoc je typická neovladatelným třesem a ztuhlostí. V Česku ji má 15 000 Češek a Čechů. Na celém světě jí trpí šest milionů lidí. Stav nemocných se i při léčbě zhoršuje, zhruba po deseti letech přestanou léky účinkovat, nebo mají příliš vážné vedlejší účinky. Podle farmaceutických firem je ve stádiu vývoje 36 „slibných“ léčiv.

Problémy lidí s touto nemocí připomene 11. dubna Světový den Parkinsonovy nemoci. Čeští pacienti dají najevo odhodlání s obtížemi nemoci bojovat tím, že v sobotu už pošesté vystoupí na horu Říp. Přihlášena je zhruba stovka lidí.