Zaměstnanci ÚSTR podpořili Hermana. Nové obsazení rady jsou prý „trafiky“

Praha – Před sídlem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) protestovali někteří zaměstnanci instituce proti snahám rady odstranit současného ředitele Daniela Hermana. Jeden z pořadatelů a místopředseda odborů ÚSTR Mirek Vodrážka zdůraznil, že během pěti let má mít ÚSTR již po páté nové vedení, což považuje za „naprosto destabilizační činitel“. Protestující zvolili trička s naznačeným ženským poprsím a nápisem „Už zase nahoře bez“. Inspirovali se prý hnutím Femen, jehož členky při protestech vystupují bez svrchní části oděvu, mnohdy s nápisy na holém těle.

„Především je to i občanská záležitost, protože zde jde o jakousi interpretaci dějin, kdy noví radní otevřeně říkají, že jim vadí v názvu slovo totalitní… Náš aktivismus má vyvolat větší zájem české společnosti o spor o české dějiny, který nyní v ÚSTR bude probíhat,“ řekl přímo na akci České televizi Vodrážka. Úkolem správní rady je podle něj podpora vedení a zlepšování situace. Současná rada má prý evidentně destruktivní scénář. „Chovají se opravdu jako akční výbor, ale to jsme někde v 50. letech,“ dodal.

Před ústavem se na demonstraci nakonec sešla asi dvacítka zaměstnanců, odborářů a aktivistů. Část kritiků přišla v maskách a krájeli dort v podobě domu ÚSTR. Nechyběl herec Ondřej Vetchý. V uplynulých dnech několik desítek lidí veřejného života uvedlo, že mají strach o vývoj v ÚSTR.

Herec Ondřej Vetchý: „Myslím si, že Češi mají v povaze spoustu věcí vzdát, vykašlat se na ně a hledět si svého. Myslím si, že tohle je okamžik, kdy by měli změnit své návyky. Je to příliš vážné, důsledky nevyrovnání se s režimem neseme bohužel stále…“

Pokud Herman skončí, chtějí demonstranti v protestech pokračovat

Podle některých radních by rada ústavu ve středu mohla jednat o odvolání ředitele instituce Daniela Hermana. Rada delší dobu prezentuje nespokojenost s jeho prací. Nařčení kritiků, že chce ústav paralyzovat, ale odmítá. Jeden z radních Lukáš Jelínek považuje ústav za dlouhodobě nestabilní a rada by se chtěla pokusit o kroky, které by minimalizovaly politický vliv. To, že je ÚSTR zpolitizovaný, si myslí i někteří historici. Potvrzují to rozepře mezi vládnoucími stranami a opozicí. Radu volí Senát, kde má nyní opozice převahu.

Odvolání ředitele rada na svém programu neměla, tento bod ale ještě může být doplněn. Rada se chce předtím dohodnout na tom, jaké budou další kroky a personální řešení po případném odvolání. Pokud se shoda najde, pak je údajně sesazení Hermana skoro jisté.

Pokud rada Hermana skutečně odvolá, chtějí protestující přenést své další aktivity do občanské společnosti. Podle Vodrážky se v radě ocitli lidé, kteří místo „dostali jako trafiku“. „Proč to dostal mladý (Michal) Uhl? Jen pro své jméno. Ale dvakrát dělal kampaň (Jiřímu) Dienstbierovi. Proč to dostal (Lukáš) Jelínek? Jen proto, že dělal poradce (Lubomíra) Zaorálka,“ prohlásil Vodrážka pro ČT.

Podle Jelínka vytýká rada vedení instituce údajný chaos v digitalizaci materiálů někdejší státní bezpečnosti, selektivní práci s dokumenty i to, že odborné projekty byly mnohdy započaty, ale do konce nedospěly a žádné výstupy z nich nejsou. Rovněž považuje za nezdravou personální nestabilitu, „kdy zaměstnanci přicházejí a odcházejí.“

Rozepře o směřování instituce byly i v minulosti. Za uplynulé období se podle Hermana podařilo stav uklidnit, nyní opět hrozí destabilizace. Herman uvedl, že ho nedávno v USA podpořila bývalá šéfka diplomacie Madeleine Albrightová. „Její podpory si vážím,“ uvedl Herman. O osud ústavu a dodržování zákona o něm dnes vyjádřila obavy Platforma evropské paměti, která sdružuje státní i nestátní organizace z 16 zemí.