Reforma přinese psychiatrické péči víc peněz

Praha - Psychiatrická péče si finančně polepší. Zatímco dnes získává z rozpočtu českého zdravotnictví 3,5 procenta všech prostředků, pro příště by měla obsadit pětiprocentní podíl. Informoval o tom ministr zdravotnictví Leoš Heger. Ještě do konce letošního roku se totiž většina léčeben přemění na psychiatrické nemocnice, a tím se i zvýší platby zdravotních pojišťoven za léčení jejich pacientů. Investice se očekává i z Bruselu.

Pomoc z Bruselu: Evropská unie v letech 2014 až 2020 podpoří reformu psychiatrické péče a poskytne částku dosahující šesti miliard korun; zhruba čtyři miliardy půjdou na stavební investice a modernizaci prostředí pro léčbu, včetně budování center zdraví a komunitní péče. Přes dvě miliardy půjdou na školení zdravotníků a například i na kampaň, která zbaví psychiatrii nynějšího stigmatu.

„Psychiatrická péče potřebuje změnu a rozvoj. Neznamená to, že teď je špatná, naprostá většina lidí i s vážnou duševní poruchou péči najde, nicméně rádi bychom zlepšili technické zázemí i podmínky pro naše zaměstnance,“ doplnil předseda České psychiatrické společnosti profesor Jiří Raboch. Připomněl, že v rozvinuté Evropě jde na psychiatrii osm procent z rozpočtu zdravotnictví. Takový podíl považují za optimální také čeští psychiatři.

Tuzemské financování: První náměstek ministra Marek Ženíšek (TOP 09) dodal, že hlavním pilířem zdárné reformy bude spolupráce resortů zdravotnictví a práce a sociálních věcí, na zdravotní péči musejí navazovat sociální služby. S pojišťovnami je nutno dojednat financování péče, než skončí příliv evropských peněz.

Ministerstvo podle Hegera nyní řeší, zda investovat do fyzicky zanedbaných staveb psychiatrických nemocnic a v jakých proporcích a kde bude péče zdravotní a kde sociální. „Je jasné, že kdyby se sociální sféra pozvedla a byla možnost komunitního a chráněného bydlení, tak se psychiatrické léčebny co do počtu pacientů o třetinu zmenší,“ řekl.

Vydáno pod