Oberfalzer o financování kampaně: Zeman a Fischer porušili zákon

Praha – Miloš Zeman a Jan Fischer porušili pravidla financování volební kampaně. Tvrdí to senátor a předseda mandátového a imunitního Jiří Oberfalzer (ODS) s tím, že v rozporu se zákonem o prezidentské volbě jako jediní z devíti kandidátů po termínu splácejí své závazky a přijímají příspěvky na své volební účty. Zemanovu týmu senátor vytýká i anonymitu některých dárců. Stejné stanovisko zítra zřejmě vydá i celý výbor.

„Z hlediska striktní dikce toho zákona už nemohou žádné transakce probíhat. Čili to porušení zákona bude,“ řekl po dnešním jednání výboru senátor Oberfalzer. Podotkl, že také podle senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ) měli kandidáti počítat s tím, že zákon pro vyúčtování kampaně stanoví jasné termíny. Kandidáti je museli předložit před koncem března, tedy 60 dnů po vyhlášení výsledků voleb.

Za porušení zákona pokládá Oberfalzer také to, že ne všichni přispěvatelé na kampaň zvoleného prezidenta Zemana byli jasně identifikováni. Výbor se podle svého předsedy bude minimálně dotazovat Zemanova volebního týmu na podezření, že kampaň byla odděleně financována Stranou práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) a partnerským občanským sdružením Přátelé Miloše Zemana.

Kolik stála kampaň?

Zemanova kampaň byla podle dosavadních informací nejnákladnější, výdaje představovaly 37,2 milionu korun. Náklady jeho nejvážnějšího soupeře, vicepremiéra Karla Schwarzenberga, byly o necelý milion korun nižší. Nejméně vložila do kampaně šéfka Suverenity Jana Bobošíková, a to 155 000 korun. Největší potíže s uhrazením závazků má bývalý premiér Fischer, jehož vyúčtování kampaně patří spolu se Zemanovým k nejrozsáhlejším.

Ve své kontrolní zprávě bude zítra o porušení zákona hovořit i celý výbor; kromě vypracování zprávy ovšem žádné další kompetence nemá. Definitivně by o porušení kampaně rozhodoval Městský soud v Praze, pokud by se na něj obrátil některý z kandidátů.

Senátoři si dnes podle Oberfalzra zatím schválili způsob výběru auditorské firmy, která účetnictví prověří. Vzejde z výběrového řízení na „zakázku malého rozsahu“, které má provést nezávislý administrátor. Náklady na audit by měly být „podstatně nižší“ v porovnání s původním odhadem, uvedl předseda výboru. Dodal, že přednost pravděpodobně dostane nejnižší nabídka. Dříve se v souvislosti s auditem mluvilo o částce do dvou milionů korun.

Vydáno pod