Vláda vypustila průhlednost stranických účtů na cestu k uzákonění

Praha – Vládní kabinet kývnul na novelu, která počítá se zavedením transparentních účtů pro stranické hospodaření. Politickým subjektům by přinesla i povinnost zveřejňovat své financování na internetu. Předloha ministerstva vnitra má omezit možnou korupci při financování stran a hnutí. Sociálním demokratům ale vládou schválená podoba zákona nestačí.

Kromě výročních zpráv návrh také počítá s možností žaloby ve správním soudnictví, pokud budou mít lidé podezření, že strana nebo hnutí porušily pravidla hospodaření, například když přijmou bezúplatně dar. Soud by mohl rozhodnout, že taková strana musí do státního rozpočtu odvést částku odpovídající 1,5násobku částky, která odpovídá hodnotě daru. Premiér Petr Nečas (ODS) považuje za zájem svého kabinetu, aby zákon vstoupil v platnost do příštího supervolebního roku, kdy se mají konat čtvery volby.

„Vláda považuje tento návrh za jakýsi nosič, o kterém se ještě v parlamentu povedou diskuse. Chceme dosáhnout toho, aby shoda byla širší. Především věřím v to, že se podaří prosadit principy transparentnějšího financování a jeho kontroly i za určitého zapojení soudní moci,“ odpověděl ministerský předseda Petr Nečas (ODS) na otázku, zda má v budoucnu na transparentnost stranických účtů dohlížet Nejvyšší správní soud. To se ale nelíbí ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09): „Nejvyššímu správnímu soudu patří rozhodování o sporech, nikoliv kontrola. Tady já jsem velmi rozpačitý.“

Aktuální znění novely nepočítá se zřízením speciálního nezávislého úřadu, který vláda odmítla už v lednu, kdy přerušila debatu nad zákonem. Politické strany se na vzniku úřadu, který prosazovala vicepremiérka Karolína Peake, nebyly schopny dohodnout už delší dobu. Peake dnes uvedla, že chce dohledový orgán do novely doplnit pozměňovacím návrhem ve sněmovně.

„Dnešní schválení návrhu je jistě velkým pokrokem, ale mohl by být kompletnější, kdyby se ODS, ČSSD a KSČM nepostavily proti zřízení dohledového orgánu, který by vymáhal plnění nových povinností politických stran,“ podotkla vicepremiérka. Neexistenci orgánu nedávno kritizovala Rada Evropy.

ČSSD chce víc

„Má-li skutečně dojít ke zvýšení transparentnosti financování a omezení korupčních vlivů, musí být zákon radikálně zpřísněn,“ reagoval stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. ČSSD prý hodlá prosazovat politickou dohodu na zákazu darů stranám od právnických osob, půlmilionový roční limit pro dary od osob fyzických a na maximálním množství v kampani užívaných billboardů. Dohoda by se měla týkat také sankcí, které by měly být soudně přezkoumatelné a postihující nejen stranu, ale v určitých případech i dárce.

Finance politických stran by měly být pod větším dohledem (zdroj: ČT24)