Křeček: Ombudsman by se mohl účastnit jednání sněmovny i výborů

Brno - Nový zástupce ombudsmana Stanislav Křeček nastoupil do úřadu. Co bude náplní jeho agendy, zatím neví, bude se ale snažit zlepšit spolupráci mezi kanceláří ombudsmana a Poslaneckou sněmovnou. Usilovat bude především o to, aby zákonodárci věnovali větší pozornost podnětům, s nimiž se na ně kancelář obrací. Ombudsman Pavel Varvařovský je nyní na Slovensku na setkání ochránců práv. Už delší dobu si ale stěžuje na poměrně malý zájem o řešení problémů, které vzešly z práce při pomoci občanům v nouzi. Opakovaně to kritizoval i jeho předchůdce Otakar Motejl.

Podle Křečka by se ochránce mohl například účastnit jednání sněmovny i jejích výborů. Při nich totiž může varovat zákonodárce před přijetím některých špatných zákonů, a to na základě zkušeností získaných od lidí. „My se pak uchylujeme jako zákonodárci k novelám, protože některá opatření nefungují. Domnívám se, že to předběžné varování, že předpis je v rozporu se zkušenostmi lidí, je velmi důležité,“ zdůraznil Křeček. Informace o činnosti ombudsmana by chtěl také dál šířit i do médií nebo na sociální sítě.

Jaká bude jeho agenda, Křeček ještě neví. Vše bude podle něj jasné, až se vrátí ombudsman ze zahraniční cesty: „On jako ombudsman mi může svěřit část své pravomoci, na tom se ještě musíme dohodnout.“ Neočekává ale, že by mu jeho předchůdkyně Jitka Seitlová předala svoji agendu.

Stanislav Křeček: „Já se domnívám, že je třeba činnost více převést do veřejného prostoru. Ombudsman má obecně velkou autoritu mezi lidmi, ale publikuje otázky spíše na odborné úrovni. Je třeba dostat se mezi lidi, aby věděli, že tady je takový zdvižený prst, který upozorňuje na nedostatky.“

Křeček už dříve uvedl, že spolupráce s Varvařovským bude neproblematická: „My se nerozcházíme absolutně v ničem. Nevidím žádný problém se spoluprací. Vždy jsem podporoval jeho názory nebo to, s čím vystupoval.“ Ombudsman ale sám upozornil, že je připraven i k rezignaci, nebude-li mu práce s Křečkem vyhovovat. 

Nový zástupce ombudsmana ve sněmovně po svém zvolení řekl, že „odchází pracovat do vzdálené gubernie“. Citoval nejmenovaného ruského spisovatele v narážce na to, že sídlo ombudsmana je v Brně. Na jeho hlavu se pak ale snesla vlna kritiky. Dnes přiznal, že slova nebyla vhodně zvolená, a omluvil se za ně: „Byl to vtip, možná méně podařený… Já se obávám, že jsem podcenil český smysl pro humor.“