Zákaz hazardu: Aktivisté se radují, provozovatelé hrozí arbitráží

Brno – Sdružení, která bojují proti hazardu, jsou nadšena z rozhodnutí Ústavního soudu, který ruší část loterijního zákona, která umožňovala provoz terminálů povolených resortem financí až do konce roku 2014. Transparency International vyzvala ministerstvo financí, aby samo aktivně rušilo povolení k provozu videoloterijních terminálů. Rozhodnutí vítají i obce, provozovatelé terminálů se ale obávají, že zásah Ústavního soudu posílí nelegální hazard a nevylučují ani arbitráže nebo žaloby zahraničních firem.

Ministerstvo financí by mělo samo zrušit povolení k provozu videoloterijních terminálů. V reakci na rozhodnutí Ústavního soudu ho k tomu vyzvala organizace Transparency International. „Obce, které chtějí, začnou vyhláškami upravovat hazard na svém území. A ministerstvo financí bude muset tyto vyhlášky respektovat,“ uvedl vedoucí právní poradny Transparency International Vladan Brož.

Ministerstvo financí dnes v souvislosti s výrokem Ústavního soudu ohledně přechodného období u výherních terminálů upozornilo, že videoterminály nebude možné zrušit ze dne na den. Ministerstvo musí dodržovat všechny náležitosti správního řízení, zákonné lhůty a práva účastníků, včetně jejich práva na využití opravných prostředků. Ministerstvo dále oznámilo, že pravděpodobně od účinnosti nálezu Ústavního soudu zahájí správní řízení o zrušení jednotlivých povolení tam, kde existuje obecně závazná vyhláška obce, která reguluje videoterminály.

Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění připomněl, že Brnění spolu se sdruženími Občané proti automatům a Transparency International hrálo v podání stížnosti klíčovou roli, nyní jsou aktivisté připraveni pomoci obcím s přípravou vyhlášek proti hazardu a jejich prosazováním.

Neomezený rozlet videoloterijních terminálů zbrzdil Ústavní soud již před dvěma lety, kdy určil, že na ně ministerstvo financí nesmí vydávat povolení tam, kde si to obce nepřejí. Nyní zrušil také odklad, díky kterému dříve vydaná povolení nelze zrušit před rokem 2015. Nechtěné terminály tak mohou zaniknout téměř ihned. „Od tohoto okamžiku, respektive od chvíle, kdy vyjde ve sbírce zákonů, ministerstvo financí bude muset začít rušic tisíce, možná až desetitisíce povolení po celé České republice,“ zdůraznil Matěj Hollan ze sdružení Brnění.

Martin Svoboda, sdružení Občané proti hazardu:

„Hazardní automaty způsobují pouze negativní dopady ve společnosti. Těch pár milionů v obecních kasách se absolutně nikdy nemůže vyrovnat tomu, co hazard způsobuje. Jsou to rozpady rodin, krádeže, loupeže, vraždy, pojistné a jiné podvody. Setkáváme se s tím dnes a denně při jednání s řadou organizací i se státní správou. Podstatná část peněz vhozených do automatů pochází z lidského neštěstí ze zneužitých sociálních dávek a trestné činnosti.“

Videoloterijní terminály by měly zaniknout tam, kde už vyhlášky proti hazardu jsou, nebo tam, kde vzniknou. 

„Vydají obecně závazné vyhlášky, které přizpůsobí hazard nebo provozovny hazardu podle jejich potřeb. Časově to omezí, místně to omezí, mohou to omezit i generálně. Ministerstvo financí bude muset respektovat tyto vyhlášky,“ shrnul Vladan Brož z Transparency International.

Sdružení Brnění rozešle radnicím návod, jaké vyhlášky mají přijímat. V řadě případů to ale nebude potřeba, protože už jsou vydané. Platí i v Brně a Praze. „V Praze můžeme konkrétně zmínit Žižkov – a Prahu 3 obecně – který je hernami zamořen a radnice se dlouhodobě snaží to dostat pod kontrolu. Teď má ideální příležitost. V Brně jsme v kontaktu s magistrátem, který už dopředu říkal, že pokud Ústavní soud rozhodne tak, jak rozhodl, tak toho využije,“ upozornil Hollan.

Radnice vítají, že bude na nich, zda chtějí v obci videoterminály

Zástupci radnic jsou rádi, že díky rozhodnutí Ústavního soudu mohou sami rozhodnout o videoterminálech a případně je z měst a obcí vymýtit. Klatovy, na jejichž návrh Ústavní soud o videoterminálech rozhodoval, je zřejmě budou chtít z města dostat úplně. Naopak prostějovská radnice podle tamního primátora zatím neuvažuje o tom, že přístroje zakáže plošně v celém městě. Židlochovice na Brněnsku doufají, že se díky ústavnímu nálezu do konce roku zbaví posledních 36 herních míst ve městě.

Výherní automaty
Zdroj: ČT24

Provozovatelé terminálů: Rozhodnutí posílí nelegální hazard

Podle provozovatelů videoloterijních terminálů povede dnešní nález Ústavního soudu k zakládání černých heren a posílí vliv mafie. „Trh, který vyklidí legální provozovatel, velmi brzy obsadí nelegální provozovatel a mafie,“ řekl ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) Petr Vrzáň. Nárůst černého hazardu je podle něj patrný už nyní a ještě se znásobí, pokud se obce rozhodnou pro nulovou toleranci heren. „Jsou to různé internetové kiosky, jsou to občanská sdružení, která podnikají bez jakékoliv regulace obcí i státu, nemají příslušná povolení, neplatí žádné daně a odvody. Drancují tuto zemi za pochodu,“ tvrdí Vrzáň.

Zároveň upozornili i na možnost soudních sporů, kterými se budou domáhat ochrany svých investic. Unie herního průmyslu považuje rozhodnutí Ústavního soudu za retroaktivní zásah do podnikání, arbitráže prý nejsou vyloučeny. Nároky prý vznesou také zahraniční firmy. ÚS ale možnost mezinárodních sporů zpochybnil. „Tvrzení, podle něhož by zrušení (či změna) vydaných povolení k provozování interaktivních videoloterijních terminálů mohlo vyústit v zahájení sporů podle mezinárodních dohod o podpoře a ochraně investic, není nijak podloženo a jedná se o pouhou spekulaci,“ napsali v nálezu.

Vydáno pod