Herman nepochybil, jsem si jist zadáním ČSSD, tvrdí Benda

Praha – Odvolání Daniela Hermana bylo čistě politickým rozhodnutím, sociální demokraté zneužili své většiny v Senátu, aby dosadili do rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) své exponenty. Prohlásil to šéf poslanců ODS Marek Benda s tím, že radní pouze poslušně splnili zadání špiček ČSSD a komunistů. ODS zvažuje pokus vyvolat v Senátu jednání kvůli výměně ředitele ÚSTR. ČSSD, která v Senátu disponuje pohodlnou většinou, obvinění odmítá.

„Zvláště znepokojující je přitom to, že čtvrt století po sametové revoluci se komunisti prostřednictvím sociálních demokratů opět snaží kontrolovat školství a studium historie a snaží se diktovat, jak se smí a nesmí mluvit o nacistické a komunistické historii naší země,“ prohlásil Benda.

Předsedkyně Konfederace politických vězňů (KPV) Naděžda Kavalírová, která rovněž zasedá v radě ÚSTR uvedla, že nedoufala, že by ve svém vysokém věku mohla zažít něco podobného, jako byla výměna ředitele ústavu. „Ústav do včerejška fungoval podle určitých demokratických principů. Jak bude fungovat dál, záleží na společnosti. Protože naše společnost musí nám, kteří hájíme ústav, dát sílu pokračovat v započatém díle,“ prohlásila předsedkyně KPV. Podle ní političtí vězni jasně stojí za Danielem Hermanem.

Marek Benda (ODS): „Jsem si stoprocentně jistý, že jde o zadání sociální demokracie, nebo minimálně některých členů, a že tam vůbec nehrálo roli fungování Daniela Hermana… Žádné reálné chyby Hermanovi vyčítány nejsou a je to jen politické zadání.“

Benda by považoval za skandální, kdyby se Pavla Foglová, která má Hermana nahradit, stala šéfkou ústavu bez výběrového řízení. Rada její výběr nijak nezdůvodnila, její jedinou kvalifikací je to, že je kamarádka předsedkyně rady Petrušky Šustrové, prohlásil Benda. Kavalírová konstatovala, že včerejšek byl podle toho, s jakou samozřejmostí se vše odehrávalo, „důkladně připraven“.

Do vypsání výběrového řízení má Foglová zastávat funkci ředitelky, dnes už avizovala personální změny v nejvyšším vedení instituce. Mohlo by patrně jít o dva až tři lidi blízké Hermanovi.

Brífink ODS a politických vězňů o dění v ÚSTR (zdroj: ČT24)

Nominanti ČSSD v radě Hermana od ledna terorizují a urážejí

„Mladý Michal Uhl, Lukáš Jelínek, Jan Bureš, paní Benešová, paní Šustrová vydírají, vyhrožují, terorizují, ironicky se posmívají, urážejí ředitele této instituce, a to od ledna tohoto roku. Jako členka poradního kolegia jsem chodila na všechna zasedání rady, abych někomu neukřivdila…,“ prohlásila členka kolegia odvolaného ředitele Monika Pajerová. Podle jejích slov jí na podzim roku 2012 místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek napsal, že ÚSTR je „špinavá, hnusná instituce, kterou je potřeba vymést“.

Dnes už bývalý ředitel ústavu Daniel Herman zopakoval při svém rozloučení svůj nesouhlas s odvoláním z funkce, cítí se tím poškozen. Podle něj je rozhodnutí rady ústavu zjevně politicky motivované. „Dosáhli jsme nemalé práce ve vědecké oblasti i na úseku digitalizace. Na 30 milionů digitalizovaných stránek, což je zhruba 20 procent všech fondů přístupných veřejnosti v nejvyšší kvalitě a za nejnižší cenu, je obdivuhodný profesionální výkon,“ prohlásil.

Brífink odcházejícího ředitele ÚSTR Daniela Hermana (zdroj: ČT24)

Herman byl z čela ústavu odvolán ve středu. Radní mu vytýkali především způsob, jakým instituci řídil, a také údajně chaotickou digitalizaci dokumentů. Odvolaný ředitel rovněž považuje motivy rady za politické. Za Hermana se postavila část zaměstnanců ÚSTR a odborářů. Radu kritizují jako zpolitizovanou také někteří historici. Šustrová, podobně jako předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, údajně zpolitizované rozhodování rady odmítla.

Do vypsání výběrového řízení má Foglová zastávat funkci ředitelky, dnes už avizovala personální změny v nejvyšším vedení instituce. Mohlo by patrně jít o dva až tři lidi blízké Hermanovi.

Vydáno pod