Školy opouští tradici, místo Zemana vyvěsily státní znak či Komenského

Praha - O portrét prezidenta Miloše Zemana je zatím čtyřikrát menší zájem než o jeho předchůdce Václava Klause. Vyplývá to z údajů společnosti SEVT, která podobizny vydává. Školy a úřady tak upouští od více než stoleté tradice vyvěšování prezidentských portrétů. Česká pošta naopak čeká, že bude mít u přepážek plno. Známky s novým prezidentem už rozvezla na většinu svých poboček. Ještě dva týdny ale budou zavřené v trezorech.

Vyvěšení portrétu prezidenta ve škole nebo na úřadě žádný zákon nenařizuje. Místo hlavy státu proto v některých třídách visí například státní znak nebo učitel národů Jan Ámos Komenský. „Naše děti z televize, z tisku znají, jak prezident vypadá, ale bohužel už neznají, jak vypadá státní znak,“ podotkla ředitelka pražské ZŠ genpor. Františka Peřiny, kde mají Zemanův portrét pouze v ředitelně.

Cena nemusí být hlavním důvodem, proč objednávky klesají. Podobizna prezidenta stojí 39 korun, státní znak nebo Komenský o dvacet korun víc. Školy a úřady ale shodně tvrdí, že nechtějí do portrétů investovat každých pět let znovu.

Na pobočky pošt už naopak začaly chodit známky s prezidentem Milošem Zemanem. Pošta jich rozesílá rovný milion. Celkem má ale připraveno deset milionů známek. Podle odhadů vystačí na několik měsíců. „Počítáme tak na přelomu roku, začátkem příštího roku, že by se mohla objednávat už nová dodávka,“ dodala ředitelka odboru PostFila Alena Ryšková.

O portrét Zemana je zatím menší zájem než o Klause (zdroj: ČT24)
Vydáno pod