Registr smluv může ukázat bilion korun pod lupou

Praha – Povinnost zveřejňovat smlouvy, které uzavírají orgány státní správy a místní samosprávy, umožní přehled o nakládání s bilionem korun ze státního rozpočtu a zvýší transparentnost. Myslí si to starosta Semil a poslanec TOP 09 Jan Farský, který v dolní komoře prosazuje povinné užívání registru smluv pro všechny instituce, jež nakládají s veřejnými financemi. Dosud je užívání registru nepovinné.

„Registr smluv je jednoduchý program, na kterém bude mít povinnost zveřejňovat smlouvu patnáct tisíc subjektů. Tím, že bude zaveden povinně, uvidíme na hospodaření s jedním bilionem korun,“ představuje svůj návrh poslanec Farský a dodává, že náklady na zřízení registru vyšly na 5 milionů, což v přepočtu na všechny subjekty, které by ho měly používat, vychází na 333 korun.

Od povinnosti zveřejňovat smlouvy si Farský slibuje především úsporu; vychází ze slovenské zkušenosti. Na Slovensku registr povinně zavedli před dvěma lety a toto opatření jim přineslo 20procentní úsporu v nakládání s veřejnými financemi.

„Registr přinesl znásobení počtu uchazečů o veřejné soutěže, tedy zkvalitnění nabízených produktů a služeb,“ dodává někdejší slovenská premiérka Iveta Radičová s tím, že pokud se politici ucházejí o důvěru občana, musí jim předkládat i zúčtování toho, jak nakládají s veřejnými penězi.

V květnu se přidají Lesy ČR

V České republice jako nepovinný funguje registr smluv dva měsíce. Dobrovolně zde své smlouvy zveřejňuje Liberecký kraj, město Semily a ministerstvo financí. Ke zveřejňování dokumentů se chtějí od května připojit Lesy České republiky. „Přesvědčil pana ministra (zemědělství) Petra Bendla, že je třeba zlepšit transparentnost Lesů ČR,“ informoval ekonom a šéf správní rady Lesů Miroslav Zámečník. „Počínaje květnem Lesy ČR začnou jako první hospodářský subjekt zveřejňovat své smlouvy i kupní smlouvy, smlouvy o nájmech.“

Podle ekonomického náměstka hejtmana Libereckého kraje Marka Pietera nepředstavuje zveřejňování smluv ani přílišnou administrativní zátěž. „Na portálu registru má Liberecký kraj měsíčně kolem sta dokumentů a jde to bez navýšení počtu zaměstnanců,“ uvedl Pieter.

Právě velká administrativní zátěž a právní problémy se zneplatňováním nezveřejněných smluv jsou přitom hlavní argumenty odpůrců návrhu. „Samozřejmě se registru smluv nebráníme, jenom nechceme, aby docházelo k situacím, že se smlouvy budou stávat neplatnými s možnými dalekosáhlými finančními důsledky,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Vydáno pod