Picek ocenil vojáky, kteří cvičili afghánské policisty a piloty

Praha - Ocenění dnes z rukou ministra obrany Vlastimila Picka a náčelníka generálního štábu Petra Pavla převzali čeští a slovenští vojáci, kteří v uplynulých měsících v Afghánistánu cvičili tamní policisty a vojenské piloty. Ministr při slavnosti v Praze ocenil jejich práci, ale také to, že se po půl roce vrátili z mise všichni v pořádku.

„Vždycky jsem rád, když se všichni vrátí zpátky celí a zdraví. Myslím, že to je základ všeho a ukazuje to také na dobrou přípravu,“ prohlásil Picek. Práci vojenských policistů, kteří působili spolu s francouzskými a americkými vojáky v Národním policejním výcvikovém centru, pochválil. Připomněl ale, že také podíl leteckých instruktorů je velmi významný. „Odehráli jsme tam ohromný kus práce,“ řekl ministr a upozornil na to, že ČR afghánské vládě také darovala 12 vrtulníků. Češi afghánské straně loni rovněž nárazově pomáhali s opravami další techniky.

Náčelník generálního štábu Pavel uvedl, že bezpečnostní situace ve Wardaku, kde pracovali vojenští policisté, nebyla jednoduchá. „Tradičně je to přístupová cesta z jihu na Kábul a provincie tradičně představuje shromaždiště pro povstalce,“ poznamenal generál.

Dnes oceněná 4. výcviková jednotka vojenské policie, v jejímž rámci pracovali i dva slovenští vojáci, byla poslední v pořadí. Podoba české mise v Afghánistánu se mění, počty vojáků se snižují. Práci už letos po pěti letech ukončil například Provinční rekonstrukční tým (PRT), který Češi měli v provincii Lógar.