Poslední sbohem Železné lady dá i Nečas s Klausem

Praha – Českou republiku bude na pohřbu někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové reprezentovat předseda vlády Petr Nečas. Informoval o tom mluvčí kabinetu Jan Hrubeš. Spolu s premiérem na pohřeb poletí i bývalý prezident Václav Klaus, dlouholetý stoupenec politického kurzu „Železné lady“. Rozloučení s Margaret Thatcherovou proběhne v Londýně 17. dubna.

Toryovská expremiérka zemřela v Londýně v pondělí 8. dubna ve věku 87 let. Její pohřeb se odehraje příští týden na jednom z nejslavnostnějších míst Velké Británie - v katedrále svatého Pavla. Chrám, který pojme 2 300 lidí, v minulosti hostil například svatbu lady Diany a prince Charlese. V případě pohřbu Margaret Thatcherové se má jednat o největší podobný obřad v zemi od smrti ministerského předsedy z dob 2. světové války Winstona Churchilla. Ten zemřel v roce 1965.

Pozváni na pohřeb významné britské političky byli mimo jiné představitelé asi 200 států a organizací a více než 2 000 osobností, kolegů a přátel „Železné lady“ od bývalých amerických prezidentů po skladatele Andrewa Lloyda Webbera.

Mezi pozvanými jsou podle BBC i všichni dosud žijící členové vlád Margaret Thatcherové, bývalí britští premiéři či šéf labouristické opozice Ed Miliband. Královna Alžběta II. už potvrdila účast, stejně jako kanadský premiér Stephen Harper, bývalí labourističtí premiéři Tony Blair a Gordon Brown. Naopak pozvaní někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov a vdova po bývalém americkém prezidentovi Ronaldu Reaganovi již vzkázali, že ze zdravotních důvodů nepřijedou.

Vydáno pod