Bradáčová je na kordy s protikorupční policií, spor žene k Červíčkovi

Praha – Policejní prezident Martin Červíček na žádost vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové prověří pracovní postupy protikorupční policie. Podle šéfky pražských žalobců totiž Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) nejasně pracuje s informacemi, které získává při vyšetřování závažných případů. Ty využívá i její vrchní státní zastupitelství.

„Z důvodu opakujících se výhrad, které jsem s vedením protikorupčního útvaru projednávala a které nyní vygradovaly, jsem požádala o analýzu stavu,“ uvedla Bradáčová pro Českou televizi. Že se policejní prezident Martin Červíček bude její žádostí zabývat, potom potvrdila jeho mluvčí Pavla Kopecká: „Přikázal odboru vnitřní kontroly, aby celou záležitost prověřil. Samozřejmě, že výsledky chce mít v co nejkratší době.“

Protikorupčnímu útvaru vytýká způsob, jak nakládá s informacemi z vyšetřování, které předává i Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Bližší podrobnosti, čeho se podezření šéfky pražských žalobců týká, ovšem uvést nechce a stejný postoj zaujal i UOKFK. „V současné chvíli se opravdu k těmto otázkám vyjadřovat nebudeme,“ uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Lenka Bradáčová: „Mohu vám potvrdit pouze to, že z důvodů mých opakujících se výhrad, které jsem s vedením ÚOKFK projednávala, jsem požádala o analýzu stavu pana policejního prezidenta, tím posledním impulsem byl pro mě nepravdivý přenos informací.“

Bradáčová má podezření, že na ni Martinec vyrábí „kompro“

Případ má ovšem více rozměrů; napjaté vztahy mezi Bradáčovou a šéfem protikorupčních policistů Tomášem Martincem doložil únik nahrávky neoficiální části rozhovoru, který Bradáčová na Frekvenci 1 vedla s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým. V části rozhovoru, který mířil do éteru, státní zástupkyně vyvracela svou možnou podjatost v případě šetření IT zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí. V případu je totiž podle serveru Týden.cz prověřován i Bradáčové exmanžel Tomáš Hájek. 

V neformální části rozhovoru potom Bradáčová naznačila, že má být do kauzy zatažena, a to přímo šéfem ÚOKFK Martincem. „Jak jste se ptal na tu podjatost - je to vyrobený na mě. Děkuju, že jste se toho chytil. Přímo ÚOKFK. Já jsem čekala, kdy vám to Martinec prodá, tak to prodal. Děkuju,“ říká šéfka pražských žalobců na nahrávce ze studia Frekvence 1.

  • Tomáš Martinec zdroj: ČT24
  • Martin Červíček zdroj: ČT24

Tuto rovinu své stížnosti k Červíčkovi ovšem komentovat odmítá. „Bulvár pana Xavera Veselého, který se snaží odvést věc od merita a vyvolat konflikt, neseriózně vytrhává slova, komentovat nebudu,“ uvedla pro ČT.

Policejní prezident se podle vlastních slov přitom zabývá i podezřením na zkompromitování Bradáčové. „Já jsem dostal oficiální podnět z Vrchního státního zastupitelství, který prošetřuji. Jsem upozorněn na možný únik informací a to teď prověřuji a vůbec mě to nenechává chladným,“ cituje šéfa policie Týden.cz. „Je to pro mě velmi závažný podnět. Jsem velmi zvědavý na výsledky své vnitřní kontroly, osobně se o to zajímám. Nikdo nesmí u policie na nikoho vyrábět kauzu.“

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)