Start bez překážek usnadní handicapovaným studentům stáže

Praha - Na vysokých školách studuje přes deset tisíc lidí se zdravotním postižením, ale handicapovaní vysokoškoláci mají na trhu práce mnohem menší šanci na uplatnění než ostatní. Pomoci by jim měl nový projekt, který absolventům nabízí stáže ve významných firmách.

andicapovaní vysokoškoláci mají malou šanci najít si práci (zdroj: ČT24)

Vysokoškoláci s handicapem si dvakrát hůř hledají práci než ostatní. Proto studium mnohdy záměrně prodlužují. Bez praxe je ale tituly nezachrání. „Třicetiletý člověk se třemi tituly, ale bez praxe a ještě se zdravotním postižením je pro personalistu absolutně nepoužitelný,“ potvrzuje Hana Potměšilová, ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP).

Projekt Start bez překážek nabízí placenou půlroční stáž, kterou si může absolvent napsat do životopisu. „Díky stážím si zaměstnavatelé uvědomí, že i vozíčkář dělá to samé jako zdravý člověk,“ domnívá se handicapovaná absolventka Metropolitní univerzity Praha Jana Hánová.

Nastartovat kariéru postiženým vysokoškolákům chce pomoci pět velkých firem. Jejich počet by se měl do budoucna ještě rozšiřovat. „Po skončení stáží se mohou tito lidé hlásit v klasickém výběrovém řízení. Budou mít výhodu, že je už bude společnost znát,“ doplnil manažer obchodního řetězce Jiří Mareček, že projekt handicapovanům studentům může usnadnit hledání další práce.

Stáže převážně v oborech personalistika, obchod či management si budou moci najít studenti už brzy na stránkách Jobs.cz.