Schwarzenberg: „Nejde o paní Klausovou, jde o zásadu“

Praha - Spor o obsazení velvyslaneckých postů je ve skutečnosti zásadní otázkou toho, kdo bude mít konečné slovo v české zahraniční politice, řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). V úterý v poledne se šéf české diplomacie k tomuto tématu sejde s prezidentem Milošem Zemanem.

Spor okolo jmenování velvyslanců mezi Černínským palácem a Pražským hradem se naplno rozhořel poté, co dal Zeman najevo, že by ve funkci velvyslankyně v Bratislavě rád viděl Livii Klausovou. Klausová Zemana podpořila v předvolební kampani, v níž nakonec v lednu zvítězil právě nad Schwarzenbergem.

Schwarzenberg: Výběr velvyslanců je mou pravomocí

Schwarzenberg ale návrh rozhodně odmítl. „Nejde o paní Klausovou, jde o zásadu,“ prohlásil. Rád by si prý „prosadil svoje“, ale neví, jak schůzka s hlavou státu dopadne. Ministr nicméně trvá na tom, že výběr velvyslanců je jeho pravomocí. Zároveň připomněl, že v České republice ministr zahraničí velvyslance vládě navrhne, vláda pak jmenování schválí a prezident dotyčného následně jmenuje. Proces je stejným způsobem vysvětlen i na webu Hradu.

Podle Schwarzenberga se nyní přímo zvolený prezident Zeman zřejmě snaží nárokovat si větší pravomoci s tím, že má větší mandát v důsledku toho, že byl zvolen přímou volbou. Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře a někdejší diplomat Hynek Kmoníček v rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že prezident "zvolený přímou volbou s počtem voličů značně přesahujícím voliče vládních politických stran je v takové váhové kategorii, že by se s ním mělo počítat„. Způsob, jakým se jmenování odehrává, Kmoníček označil za “zvykové právo„, na němž není “v tuto chvíli" třeba nic měnit.

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

„Existuje ale celkem jednotný právní názor, že z ústavy prezident může jmenovat velvyslance pouze po kontrasignaci vládou. A kontrasignací je podpis premiéra, který ho může, nebo také nemusí, přenést na jiného člena vlády,“ dodal Kmoníček.

Spory blokují více změn diplomatů, mnohé jsou klíčové

Ministr zahraničí se už delší dobu netají tím, že jeho vztahy s Hradem jsou na bodu mrazu. V důsledku sporů jsou zablokovány změny diplomatů v několika zemích, mnohé jsou klíčové. Blokovaná je například Vídeň, kam má podle návrhu ministerstva údajně jet diplomat Pavel Fischer. Spekuluje se o možnosti nástupu exministra obrany Alexandra Vondry (ODS) na místo velvyslance v Izraeli.

Uvolněné je Rusko, kam Zeman prosazuje europoslance KSČM Vladimíra Remka, do Bratislavy by Zeman chtěl Klausovou, Schwarzenberg ale na post už navrhl nynějšího generálního sekretáře ministerstva zahraničí Jaromíra Plíška. Ministr dnes také poznamenal, že výběrem Klausové Zeman navrhl osobu, proti které se může jen těžko vymezit ODS premiéra Petra Nečase.

Zeman a Schwarzenberg se přou o jmenování velvyslanců (zdroj: ČT24)