Dospělí by na tetanovku mohli chodit jednou za dvacet let

Praha - Interval očkování dospělých proti tetanu by se mohl prodloužit na 15 až 20 let, tedy o pět let. Senioři nad 60 let a chronicky nemocní by nadále byli očkováni za deset let let. Návrh projedná národní imunizační komise. V intervalech očkování dětí proti tetanu se nic nemění.

„My jsme v tuto chvíli měli u dospělých interval deset až 15 let, a protože protitetanová vakcína je poměrně velmi silná, zachovává výraznou imunitu, tak není problém interval prodloužit,“ domnívá se šéf české vakcinologické společnosti Roman Prymula. Ke změně intervalu vedly podle něj vedle informací o dostatečné hladině protilátek také nedávné výpadky dodávek protitetanové vakcíny a ekonomika. „Když budeme přeočkovávat méně, tak na tom stát něco ušetří,“ řekl.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta:

„Principy očkování jsou známy přes tisíc let. Už ve starověké Číně oblékali dětem košilky sourozenců nemocných neštovicemi, aby je tak vystavili řízeně omezené infekci. (…) Měli bychom se přestat přít o efektivitě této ověřené moudrosti, a místo toho si tohoto vynálezu více vážit a propagovat ho.“

Starším lidem se tvoří méně protilátek

K zachování dosavadního intervalu u lidí nad 60 let Prymula řekl, že obecně se lidem ve starším věku tvoří méně protilátek, takže u těchto lidí by interval zůstal desetiletý. U ostatní populace by se zřejmě stanovil věk, ve kterém musí na přeočkování - například v 25 a 45 letech. Nyní je očkován každý jindy, i proto lidé nemají přehled o svém očkování. Při úrazu tak dostávají vždy znovu protitetanovou injekci, pokud mají více úrazů za sebou, dostanou tuto injekci opakovaně. Prymula ujistil, že ani v tomto případě nehrozí „předávkování“, případné vedlejší účinky vyšší dávky jsou jen místní, projeví se například zarudnutím v místě vpichu.

Ročně se očkují řádově statisíce lidí, vedle zhruba 100 000 dětí v základním trojdávkovém schématu, kdy následuje v dalším roce života posilující dávka, pak další, včetně dospělých, kteří chodí na přeočkování. I když Česko patří k zemím s vysokou proočkovaností dětí, až 98 procent v povinných očkováních, u dospělých to je méně, přesná data nejsou.

Zatím není jasné, odkdy se interval prodlouží

Pokud národní imunizační komise změnu schválí, vydá ministerstvo vyhlášku, jejíž schválení může trvat i několik měsíců. Nelze tedy podle Prymuly nyní říct, odkdy se interval pro dospělé prodlouží.

Vakcína proti tetanu (zdroj: ČT24)

Změnou by se také mohlo zamezit problémům s výpadky vakcín. Od února totiž lékařům vakcíny chyběly, protože dodávající firmy kvůli technickým problémům přerušily dodávky. Podle Prymuly se už náhradní dodávku vakcíny podařilo zajistit. Kromě pravidelného očkování lékaři vakcíny potřebují také pro akutní případy, například pro pacienty po úrazu nebo s nehojícími se ranami.

Tetanus je velmi nebezpečné infekční onemocnění, způsobuje ho bakterie Clostridium tetani, která je v trávicím traktu koní, skotu a někdy i lidí. Do okolního prostředí se dostává výkaly, zapouzdřená přežívá i několik desítek let. Do těla se dostane poraněnou kůží, aktivuje se a začne vylučovat jedovaté látky napadající nervový systém. Velké procento nakažených umírá na zástavu dechu nebo selhání srdce. V Česku je v současnosti toto onemocnění i díky plošnému očkování velmi vzácné. Udává se tři až deset případů nákazy ročně, většinou u lidí se sníženou imunitou. Statistici neevidují od roku 2002 žádné úmrtí, starší statistiky nezveřejnili.