Exředitele Lesů ČR prověřuje protikorupční policie. Jde o IT zakázky

Praha – Zakázky Lesů ČR na informační technologie připoutaly pozornost protikorupční policie, do spektra zájmu se mezi jinými dostal i bývalý generální ředitel státního podniku Svatopluk Sýkora. Už v listopadu 2012 začal útvar nákup firemního softwaru prověřovat s podezřením, že při něm společnost přišla o zhruba 340 milionů korun. Obviněn zatím nikdo nebyl.

Pro dokumenty k IT zakázkám si detektivové došli už v zimě do centrály společnosti a k některým pražským podnikatelům domů. Domovní prohlídce se před nedávnem nevyhnul ani sám Sýkora. „I během doby ve funkci generálního ředitele jsem podával různá vysvětlení, což k funkci statutárního zástupce patří. I nyní mi připadá normální, že podám na policii vysvětlení, pokud to ke své práci potřebuje,“ napsal České televizi Svatopluk Sýkora v textové zprávě.

Sýkoru zastupuje bývalá nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká, která se v současnosti věnuje advokacii. Zadání spadá do roku 2008, kdy státnímu podniku šéfoval Sýkorův předchůdce Jiří Novák. IT zakázky, které postupem času přesáhly 1,3 miliardy korun, získaly společnosti Dynn a Time Import. Podle policie existuje podezření, že část peněz odešla přes neprůhledné firmy na konta ve Švýcarsku.

Petr Bendl - Lesy ČR
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Sýkora kvůli sílící kritice odešel z funkce v listopadu 2012. Od té doby hledá ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ředitele. Jedno výběrové řízení už po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) zrušil, když jim nevyhovovali kandidáti doporučení výběrovou komisí. V současnosti čeká ministr na výsledky zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o hospodaření Lesů ČR. Státní podnik se rozhodl investovat do počítačových systémů i nadále, nově hodlá utratit 98 milionů. K nákupu si ale zadá oponentní posudek.

Protikorupční policie se zajímá o bývalého generálního ředitele Lesů ČR (zdroj: ČT24)